15 μυστηριωδώς εγκαταλελειμμένα μέρη (pics)

Gazzetta team
15 μυστηριωδώς εγκαταλελειμμένα μέρη (pics)
Εκεί όπου κάποτε υπήρξε ζωή, σήμερα βρίσκονται ξεθωριασμένοι τοίχοι και σκουριασμένα σίδερα.

Τα παρακάτω μέρη υπήρξαν κάποτε γεμάτα με ανθρώπους, ανθρώπους που ζούσαν εκεί, ανθρώπους που φρόντιζαν την οικογένειά τους και ανθρώπους που είχαν την δική τους επιχείρηση. Εγκαταλείφθηκαν για διαφορετικούς λόγους και σήμερα μοιάζουν περισσότερο με πόλεις-φαντάσματα ή ακόμα και με κάποια ρεαλιστικά σετ ταινιών τρόμου… Τα μυστηριώδη ερείπια αυτών των πρώην πολυσύχναστων περιοχών μπορεί να προκαλέσουν φόβο, περιέργεια και ενθουσιασμό – όλα την ίδια στιγμή.

Η πόλη -φάντασμα- Bodie στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Η πόλη ιδρύθηκε επίσημα το 1876, όταν οι ανθρακωρύχοι ανακάλυψαν πλούσια κοιτάσματα χρυσού και αργύρου. Σε αναζήτηση πλούτου και μιας καλύτερης ζωής, οι άνθρωποι πλημμύρισαν την μικρή πόλη. Σύντομα η περιοχή κέρδισε την φήμη του «Sin City» και γέμισε από οίκους ανοχής. Στη συνέχεια, η Bodie χρεοκόπησε και από τη δεκαετία του 1940 και έπειτα έγινε μια πραγματική πόλη-φάντασμα. Σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο.

Σωφρονιστήριο στην Πενσυλβάνια, ΗΠΑ

Το Eastern State Penitentiary στη Φιλαδέλφεια λειτούργησε από το 1829 μέχρι το 1971. Μερικοί από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της Αμερικής, όπως ο Αλ Καπόνε κρατήθηκαν εκεί. Σήμερα, είναι μουσείο ανοιχτό για ξεναγήσεις και εκθέσεις τέχνης.

Σιδηροδρομικός σταθμός Czestochowa, Πολωνία

Ο σιδηροδρομικός σταθμός στην πόλη της Czestochowa στη νότια Πολωνία χτίστηκε κατά τη χρυσή εποχή της βιομηχανικής ανάπτυξης. Σήμερα, αυτό ο εγκαταλελειμμένος σταθμός είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Ευρώπη.

Ο πύργος -φάντασμα- του Sathorn, Ταϊλάνδη

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ταϊλάνδη γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική και αρχιτεκτονική της άνθηση. Κατά την περίοδο αυτή, κατασκευάστηκε ο ουρανοξύστης Sathorn. Ωστόσο, όταν η ασιατική οικονομική κρίση κατέστρεψε την οικονομία της Ταϊλάνδης, η (σχεδόν ολοκληρωμένη) κατασκευή του ουρανοξύστη ανεστάλη. Σήμερα, ο πύργος έχει τη φήμη ενός στοιχειωμένο κτιρίου.

North Brother Island, ΗΠΑ

Μεταξύ 1885 και 1930, το νοσοκομείο Riverside ήταν ένα από τα μέρη που δραστηριοποιούνταν για ασθένειες όπως η ευλογιά, ο τυφοειδής πυρετός, η οστρακιά και η λέπρα (κάτι σαν την Σπιναλόγκα των ΗΠΑ). Έως το 1963, και μέχρι το νοσοκομείο να κλείσει, το νησί χρησίμευσε ως κέντρο απεξάρτησης για χρήστες ηρωίνης. Εκ τότε είναι ακατοίκητο.

Teufelsberg (To βουνό του διαβόλου), Γερμανία

Αυτό το λείψανο, μιας άλλης εποχής, βρίσκεται στην κορυφή του ψηλότερου λόφου στο δυτικό Βερολίνο. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως «στρατιωτικό κολέγιο» των Ναζί και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το εγκαταλελειμμένο κτίριο πέρασε στα χέρια πολλών ιδιοκτητών. Ένας από αυτούς, ο διάσημος σκηνοθέτης David Lynch, ο οποίος θέλησε να στεγάσει στον χώρο μαθητές της γιόγκα. Ωστόσο, οι αρχές απέρριψαν την πρόταση.

Κάστρο Miranda, Βέλγιο

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ο κόμης Liedekerke-Beaufort, ένας Βέλγος πολιτικός ακτιβιστής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κάστρο με την οικογένειά του και να μείνουν σε ένα γειτονικό αγρόκτημα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο και ύστερα ως θερινή κατασκήνωση για παιδιά. Το 1991, λόγω του κόστους συντήρησης, το κάστρο εγκαταλείφθηκε.

Kijong-dong (Το χωριό της ειρήνης), Βόρεια Κορέα

Φαίνεται πως αυτό το χωριό στην Κορέα κατασκευάστηκε σκόπιμα για να είναι άδειο και να μην κατοικείται! Το χωριό βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Μετά την κατάπαυση του πυρός το 1953, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μικρό χωριό ως εργαλείο προπαγάνδας: δεδομένου ότι είναι η μόνη πόλη που έχει ορατό το έδαφος της Νότιας Κορέας. Παρά το γεγονός ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας έχουν δώσει διαβεβαιώσεις πως απλοί πολίτες ζουν στο χωριό, μια προσεκτική ματιά δείχνει πως τα παράθυρα στα σπίτια δεν έχουν κανένα γυαλί και πως είναι ακατοίκητα. Επιπλέον, τα φώτα στο χωριό ανάβουν όλα ταυτόχρονα συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Fordlandia, Βραζιλία

Το μέρος ιδρύθηκε από τον Αμερικανό βιομήχανο Henry Ford το 1927, όταν ξεκίνησε το εταιρικό του έργο θέλοντας να δημιουργήσει μια περιοχή κατασκευής αυτοκινήτων και διαμονής των εργαζομένων του. Η Ford ανέπτυξε την ιδέα μιας «εταιρικής πόλης» με όλες τις ανέσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς: πισίνες, γήπεδο γκολφ ακόμα και bungalows. Ωστόσο, οι βραζιλιάνοι εργαζόμενοι και η αμερικανική βιομηχανία φαινόταν να είναι σε μια μόνιμη σύγκρουσης λόγω της απαγόρευσης του αλκοόλ. Το 1930, οι αυτόχθονες εργάτες εξεγέρθηκαν, έριξαν τα αυτοκίνητα στο ποτάμι και κυνήγησαν τα στελέχη μέσα στη ζούγκλα. Μετά από αυτό, η πόλη εγκαταλείφθηκε.

Εγκαταλελειμμένο σινεμά, Σινά

Οι ντόπιοι λένε, πως ο κινηματογράφος χτίστηκε από έναν πλούσιο Γάλλο που περπάτησε κάποτε με τους φίλους του στην έρημο και αποφάσισε πως το μόνο πράγμα που χρειαζόταν ήταν ένα σινεμά. Αγόρασε μια γεννήτρια από το Κάιρο, εκατό καθίσματα και μια γιγαντιαία οθόνη. Όλα ήταν έτοιμα για την πρώτη ταινία, αλλά όπως αποδείχθηκε στους ντόπιους δεν άρεσε καθόλου η ιδέα. Έσπασαν τη γεννήτρια και η ιστορία τελείωσε πριν καν αρχίσει. Έτσι σήμερα, στην καρδιά της ερήμου, μπορείτε ακόμα να βρείτε μια λευκή οθόνη που ποτέ δεν έδειξε καμία ταινία.

Βαρώσι, Κύπρος

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το Βαρώσι ήταν μια σύγχρονη τουριστική περιοχή που πρόσφερε τις πολυτελή παραλίες του σε δισεκατομμυριούχους και διασημότητες. Εκείνη την εποχή, η Κύπρος ήταν διάσημος τουριστικός προορισμός για την Μπριζίτ Μπαρντό και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Όλα άλλαξαν τον Αύγουστο του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και 15.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη με τον φόβο της σφαγής. Οι περισσότεροι από αυτούς σχεδίαζαν να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους αλλά η πολιτική κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθιστώντας κάτι τέτοιο αδύνατο να συμβεί.

Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο del Salto, Κολομβία

Το -τότε- πολυτελές ξενοδοχείο del Salto, επίσης γνωστή ως Tequendama Falls Hotel, χτίστηκε το 1924 στην πόλη του San Antonio. Ο χρόνος πέρασε, ο ποταμός Μπογκοτά γινόταν όλο και πιο μολυσμένος, και οι τουρίστες έχασαν σταδιακά το ενδιαφέρον τους για τον χώρο αυτό. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει αυτό το σημείο για να δώσουν τέλος στην ζωή τους και έτσι, ακόμα και τώρα, λένε πως το ξενοδοχείο είναι στοιχειωμένο.

Discovery Island, ΗΠΑ

Το Discovery Island ήταν ένα πάρκο ψυχαγωγίας της Disney στη Φλόριντα. Λίγο πριν την αλλαγή χιλιετίας στα νερά των λιμνών του βρέθηκαν επικίνδυνα βακτήρια και το πάρκο έκλεισε τον Ιούλιο του 1999.

Holy Land theme park, Κονέκτικατ, ΗΠΑ

Το 1958, ο John Greco έχτισε ένα θεματικό πάρκο στο Waterbury, του Κονέκτικατ. Το πάρκο ήταν πολύ δημοφιλές το 1960 και το 1970, ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών ξεπερνούσε τα 40.000 άτομα ετησίως. Το 1982, ο Greco αποφάσισε να κλείσει προσωρινά το πάρκο για την ανοικοδόμηση και την επέκταση του, πέθανε όμως δύο χρόνια αργότερα. Το πάρκο δεν άνοιξε ποτέ ξανά.

Το Θέατρο Orpheum στη Μασαχουσέτη, ΗΠΑ

Το θέατρο Orpheum στο New Bedford είναι ένα από τα παλαιότερα -εγκαταλελειμμένα- θέατρα στη Μασαχουσέτη. Εγκαινιάστηκε το 1912 και έκλεισε το 1959. Το πίσω μέρος του θεάτρου στεγάζει σήμερα ένα σούπερ μάρκετ, ενώ ο υπόλοιπος χώρος είναι ακόμα άδειος. Ορισμένες εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σχεδιάζουν να ανοικοδομήσουν το Orpheum και να φέρουν πίσω το πολιτιστικό πόλο έλξης του.

Πηγή: rise.gr