Μέρκελ και Τουσκ «αγκαλιά με πρόσφυγες» σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουρκία (pics)

Gazzetta team
Μέρκελ και Τουσκ «αγκαλιά με πρόσφυγες» σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουρκία (pics)
H Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά επισκέφθηκε έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στα συροτουρκικά σύνορα. Μαζί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

Το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία έχει διάρκεια μόλις πέντε ωρών αλλά «ήταν πολύ καλό που βρεθήκατε εδώ» δήλωσε η Φάτμα Σαχίν, δήμαρχος της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ. «Για μεγάλο διάστημα η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος συμπεριφέρονταν σαν πίθηκοι που δεν ακούνε τίποτα, δεν βλέπουν τίποτα και δεν λένε τίποτα για το προσφυγικό. Από τότε που είδαμε τις φωτογραφίες του νεκρού προσφυγόπουλου Αϊλάν Κουρντί στις ακτές του Αιγαίου κάτι άλλαξε» συμπλήρωσε.



Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούντογλου επισκέφθηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό Νιτσίπ στην Γκαζιαντέπ. Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες μένουν μέσα σε κοντέινερ. Λειτουργεί ένα σχολείο για τα παιδιά και η φροντίδα των προσφύγων είναι ικανοποιητική.

Ωστόσο εννέα στους δέκα Σύρους πρόσφυγες δεν μένουν σε ένα τέτοιο καταυλισμό στην Τουρκία. Πρέπει μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα και τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Την κατάσταση αυτή θέλει να αλλάξει η ΕΕ μαζί με την Τουρκία τώρα.


Τα μέτρα ασφαλείας στην Γκαζιαντέπ είναι δρακόντεια εξαιτίας των υψηλών προσκεκλημένων. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου περίμενε με λουλούδια την Γερμανίδα Καγκελάριο στο αεροδρόμιο ενώ το κονβόι των δυο ηγετών συνόδευαν τρία στρατιωτικά ελικόπτερα.



Η Καγκελάριος Μέρκελ ήθελε να επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό για να σχηματίσει η ίδια μια εικόνα για την κατάσταση των προσφύγων και πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Η Τουρκία θα λάβει από την ΕΕ καταρχάς τρία δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για την φροντίδα των προσφύγων στο έδαφός της.
Το πρόγραμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Γκαζιαντέπ είναι εξαιρετικά στενό. Δεν απομένει ούτε ένα λεπτό ώστε η Άνγκελα Μέρκελ να συναντήσει μέλη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους που τηρούν μια επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Τουλάχιστον αυτή ήταν η απαίτηση του Προέδρου των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ.

Για την Γερμανίδα Καγκελάριο όμως στο επίκεντρο του ταξιδιού της ήταν το προσφυγικό και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.


Πηγή: protothema.gr