+slo-gun

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί συνέδριο Ευρωπαίων ακροδεξιών

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί συνέδριο Ευρωπαίων ακροδεξιών

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει πληρώσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε Ευρωπαίους ναζί και φασίστες, ως χορηγία. Πλέον θα χρηματοδοτήσει και συνέδριο ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Στοκχόλμη.    

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί συνέδριο Ευρωπαίων ακροδεξιών

Οι διαδικασίες επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων από την Ε.Ε. έγιναν αυστηρότερες από το 2014, ακριβώς για να αποφευχθεί η οικονομική ενίσχυση εξτρεμιστικών ομάδων που δεν μοιράζονται τις βασικές αρχές της σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα θεσμοθετημένα αυστηρότερα κριτήρια, κατά ανεξήγητο λόγο, δεν θα ισχύουν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σε έρευνα του σουηδικού περιοδικού ΕΧPO (ιδρυτής του υπήρξε ο πρόωρα χαμένος αντιφασίστας συγγραφέας του «Κοριτσιού με το τατουάζ», Στιγκ Λάρσον) αποκαλύπτεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέτος τον Ιανουάριο επιχορήγησε με 350.000 € το ακροδεξιό πανευρωπαϊκό κόμμα Alliance for Peace and Freedom (APF). Επιπλέον 180.000 ευρώ έχουν δοθεί για το ίδρυμα Europa Terra Nostra του APF.

«Νομίζω πως είναι τρομακτικό και αποκρουστικό το γεγονός πως επιχορηγούμε τέτοιες συνεργασίες», δήλωσε στο EXPO η Σουηδή Marita Ulfskog, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην υπουργός Εσωτερικών και Πολιτισμού της Σουηδίας με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το APF είναι μια νέα πρωτοβουλία, αποτελούμενη από Ευρωπαίους ναζί και φασίστες. Επικεφαλής του είναι ο Roberto Fiore, αρχηγός του ιταλικού νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova, και γενικός γραμματέας ο Stefan Jacobsson, αρχηγός του ναζιστικού σουηδικού κόμματος Svenskarnas parti, που από πέρσι την άνοιξη διαλύθηκε και πλέον δραστηριοποιείται στο μικρό ναζιστικό σουηδικό κόμμα Svenska Motståndrörelsen (Σουηδικό Αντιστασιακό Κίνημα).

«Ποτέ δεν πρέπει να πληρώσει η Ε.Ε. χρήματα για οργανώσεις που είναι ενάντια στις βασικές της αρχές», δήλωσε στο Σουηδικό Πρακτορείο Ειδήσεων TT ο Σουηδός ευρωβουλευτής με τους Κεντρώους, Fredrick Federley. «Αυτοί είναι οι φόροι μας, που πληρώνουμε σε αρκετά υψηλό ποσοστό προς την Ενωση, και είναι αδιανόητο να πάνε σε τέτοιους σκοπούς. Οταν οι νέοι κανονισμοί επιχορήγησης αποφασίστηκαν το 2014, δόθηκε μια πολυετής προθεσμία εφαρμογής τους χωρίς να υπάρχει κάποια τεχνική ή νομική αιτία. Για μένα είναι ακατανόητοι οι λόγοι που θα έπρεπε να μείνουν τόσα χρόνια σε αδράνεια. Είναι πραγματικά ανεξήγητο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Με τα χρήματα που η Ε.Ε. έχει δώσει ως χορηγία στο Europa Terra Nostra θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη στα τέλη Μαΐου συνάντηση ακροδεξιών οργανώσεων, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος ως ομιλητές μια σειρά από άτομα που ηγούνται ναζιστικών ή φασιστικών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη.

Μέσα στην εβδομάδα, με αφορμή αυτή την αποκάλυψη και με πρωτοβουλία της Marita Ulvskog, θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. «Είναι απαράδεκτο και είναι σίγουρο πως θα το θέσω και σε άλλες περιπτώσεις και συνεδρίες», δήλωσε η Ulvskog στο EXPO.

Τι είναι το Alliance for Peace and Freedom; Το ΑPF ιδρύθηκε το 2014 από ακροδεξιούς πολιτικούς και «ακτιβιστές».

Το κόμμα έχει δημιουργήσει στενές επαφές με τη Ρωσία, από την οποία αρκετοί λένε ότι παίρνει και χρηματοδότηση. Το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη συνάντηση με συμμετοχή πολλών εκπροσώπων ακροδεξιών κινήσεων απ’ όλη την Ευρώπη. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι το APF λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από το Κρεμλίνο.

Το APF έχει εκφράσει επίσης ανοιχτά τη συμπαράστασή του στον δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, και έχει επαφές με το κόμμα Μπάαθ του ιδίου.

Εκτός των Roberto Fiore και Stefan Jacobsson, στην ηγετική ομάδα είναι και οι: Daniel Carlsen, από το ναζιστικό Danskernes Parti της Δανίας, Αρτέμης Ματθαιόπουλος από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, Tomás Vandas, από το ακροδεξιό Delnická Strana Sociálni Spravedlnostiτης Τσεχίας, Jens Pühse από το ακροδεξιό γερμανικό NPD και Nick Griffin, πρώην αρχηγός τους βρετανικού ακροδεξιού κόμματος, British National Party.

*Με πληροφορίες από το σουηδικό περιοδικό EXPO

Πηγή efsyn.gr

Best of internet