Η απάντηση Τσακαλώτου για τα νέα μέτρα είναι πως «η κυβέρνηση είναι γεμάτη ιδέες»

Gazzetta team
Η απάντηση Τσακαλώτου για τα νέα μέτρα είναι πως «η κυβέρνηση είναι γεμάτη ιδέες»
Η ελληνική κυβέρνηση με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να νομοθετεί υπό αίρεση, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε για το πακέτο προληπτικών μέτρων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει σήμερα ένα νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή μελλοντικά και βάσει των τότε εξελίξεων. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τον περιορισμό αυτό δεν τον έχει μόνο η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία.

Οταν ο ΥΠΟΙΚ ρωτήθηκε πως μπορεί να ικανοποιηθεί η απαίτηση των πιστωτών για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. Ευρώ) ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την εξεύρεση ενός μηχανισμού δέσμευσης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες για κάθε είδους ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος είπε ότι ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα και ότι επί της ουσίας συμφωνήσαμε στο πακέτο που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι «Υπάρχουν λίγες τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν απομείνει να συζητηθούν τις προσεχείς ημέρες, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε (..)ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για την απόδοση των μέτρων. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς θεωρούμε πως ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα είναι αρκετός για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018». Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ίδιο πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018»

Πηγή: skai.gr