Ο Μάριο Ντράγκι είπε στον Σόιμπλε ότι δεν υπακούει σε εκείνον ούτε σε άλλο πολιτικό

Gazzetta team
Ο Μάριο Ντράγκι είπε στον Σόιμπλε ότι δεν υπακούει σε εκείνον ούτε σε άλλο πολιτικό
Ηχηρή απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται από το Βερολίνο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ηχηρή απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται από το Βερολίνο και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Είμαστε ανεξάρτητοι απέναντι στα κράτη-μέλη, είχαμε μια συζήτηση για αυτό σήμερα και το διοικητικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, είπε ο κ. Ντράγκι.

Σημειώνεται ότι την τελευταία περίοδο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ασκεί συστηματική και έντονη κριτική στην πολιτική της ΕΚΤ και τα χαμηλά επιτόκια, λέγοντας πως φέρνει σε μειονεκτική θέση την Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Έχουμε εντολή να διατηρήσουμε την σταθερότητα των τιμών για όλη την ευρωζώνη και όχι μόνο για την Γερμανία, απάντησε ο κ. Ντράγκι, κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με τις γερμανικές αιτιάσεις.

«Η εντολή μας απορρέει από την συνθήκη και τον νόμο και όχι τους πολιτικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για σημαντικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η αβεβαιότητα αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία παραμένει και πρέπει να διατηρηθεί η επεκτατική νομισματική πολιτική. Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει, συμπλήρωσε.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%), αποδοχής καταθέσεων (-0,40%) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%).

Πηγή: thetoc.gr