ΗΠΑ: Αφροαμερικανή πρώην σκλάβα στο χαρτονόμισμα των 20 δολ.!

Gazzetta team
ΗΠΑ: Αφροαμερικανή πρώην σκλάβα στο χαρτονόμισμα των 20 δολ.!
Πρόκειται για την Χάριετ Τάμπμαν που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των δούλων στις ΗΠΑ - Θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο Άντριου Τζάκσον στην μπροστινή όψη του χαρτονομίσματος, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2020

Για πρώτη στην ιστορία των ΗΠΑ, το πρόσωπο μιας μαύρης γυναίκας θα απεικονίζεται σε χαρτονόμισμα της χώρας.

Ο λόγος για την πρώην σκλάβα που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των δούλων στις ΗΠΑ, Χάριετ Τάμπμαν.

Η Χάριετ θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο Άντριου Τζάκσον, στην μπροστινή όψη του χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η Τάμπμαν ήταν Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια. Το 1849 κατόρθωσε να δραπετεύσει από φυτεία του Μέριλαντ όπου βρισκόταν υπό καθεστώς δουλείας και βρήκε καταφύγιο στο βορρά.

Εκεί δραστηριοποιήθηκε στο δίκτυο "Υπόγεια Σιδηροδρομική Γραμμή " (Underground Railroad), που οργάνωνε αποδράσεις Αφροαμερικανών δούλων και μάλιστα η ίδια φρόντιζε να τους βρει καταφύγιο στον Καναδά ή στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ.

Μέχρι να ξεσπάσει ο αμερικανικός εμφύλιος, η Χάριετ είχε ταξιδέψει 19 φορές στο Νότο και βοήθησε στην απελευθέρωση περισσότερων από 300 δούλων ενώ κατά την διάρκεια του εμφυλίου ήταν κατάσκοπος στον στρατό των Βορείων.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, η Χάριετ συνέχισε τους αγώνες της εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και για την ισότητα των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι, το καλοκαίρι του 2015, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού , είχε ανακοινώσει ότι, στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων θα έφευγε η εικόνα του Αλεξάντερ Χάμιλτον, του ανθρώπου που βοήθησε να ιδρυθεί το υπουργείο Οικονομικών στις ΗΠΑ και το οικονομικό σύστημα της χώρας και θα έμπαινε το πρόσωπο μιας γυναίκας , γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η ιστορία έδειξε ότι, ο Χάμιλτον παρέμεινε στο χαρτονόμισμα των δέκα δολαρίων και "θυσιάστηκε" ο Τζάκσον από το χαρτονόμισμα των είκοσι δολαρίων ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης σκλάβων. Το πρόσωπό του, πάντως, θα συνεχίσει να κοσμεί την πίσω όψη του χαρτονομίσματος.

Το νέο χαρτονόμισμα θα κυκλοφορήσει το 2020.

Πηγή: protothema.gr