O Βενιζέλος εξηγεί γιατί δεν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα το 2011

Gazzetta team
O Βενιζέλος εξηγεί γιατί δεν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα το 2011
«Θα καταστρεφόμασταν καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα. Δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχε οικονομία, δεν θα υπήρχε τίποτα όρθιο», είπε ο Ε. Βενιζέλος για το 2011.

Απαντήσεις για το τι συνέβη το φθινόπωρο του 2011 μετά τις Κάννες και γιατί δεν πραγματοποιήθηκε τελικά το εξαγγελθέν δημοψήφισμα από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εγώ δεν απέτρεψα ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα, το δεύτερο. Αυτό το οποίο μας είχαν πει στις Κάννες είναι ότι αν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα, να κάνετε δημοψήφισμα ναι η όχι στο ευρώ. Και ό, τι δημοψήφισμα και να κάνετε εμείς θα το εκλάβουμε ως δημοψήφισμα «ναι ή όχι στο ευρώ». Τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορούσε να γίνει», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:

«Γιατί θα καταστρεφόμασταν καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα. Δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχε οικονομία, δεν θα υπήρχε τίποτα όρθιο. Διότι πρέπει να σκεφτείτε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούσα εγώ ως υπουργός Οικονομικών να μην πω την αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα «ναι ή όχι στο ευρώ». Και με αυτό συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της ίδια μέρας λέγοντας ότι όπως ορθά είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορούμε να πάμε σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ».

«Δεν το δραματοποίησα»

Κάνοντας σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εάν εγώ δραματοποιούσα θεατρικά και επικοινωνιακά την δική μου διαπραγματευτική εμπειρία που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα και στο μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα γινόμασταν μια όπερα, μια ροκ όπερα τύπου Εβίτα. Αλλά δεν είναι ούτε ο χαρακτήρας μου ούτε η αντίληψη μου για τα πράγματα τέτοια. Δεν μπορώ να κάνω αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης ακόμη και ο κ. Τσακαλώτος».

Γιατί δεν ψηφίστηκε με 180 το πρώτο μνημόνιο

«Όταν αυτό το έθεσα στον κ. Παπανδρέου η αντίδρασή του ήταν τέτοια που μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω ξαφνικά στην ολομέλεια της βουλής, να πάω στα κυβερνητικά έδρανα και να κάνω μια παρέμβαση η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Κερδίσαμε έτσι ένα δίωρο περίπου το οποίο ήταν πολύ κρίσιμο και προκλήθηκε μια νευρικότητα, ένας πανικός στη ΝΔ γιατί θα ετίθετο προ ενός πάρα πολύ συγκεκριμένου και σκληρού εθνικού διλήμματος», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε μια σύσκεψη των βασικών στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης, των ανθρώπων που είχε άμεση επαφή και σχέση εμπιστοσύνης, και επικράτησε η αντίληψη που υιοθέτησε και ο ίδιος, πως πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας διότι η ΝΔ μπορεί να μην συμπράξει αλλά κυρίως διότι όλοι πίστεψαν ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ 9 μηνών – 1 χρόνου, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα ανασυγκροτηθεί, θα ξεπεράσει την κρίση και αυτό το πολιτικό κεφάλαιο πρέπει το ΠΑΣΟΚ να το κερδίσει μόνο του, να μην μοιραστεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα με κάποιον άλλον. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε τότε στο πολιτικό σύστημα, θα έλεγα γενικότερα, αίσθηση του μεγέθους και του βάθος της κατάστασης.»

Για ορισμένους κύκλους της ΕΕ σε σχέση με την Ελλάδα

Ερωτηθείς για το τι επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι της ΕΕ από την Ελλάδα, απάντησε ότι «δεν θέλανε να έχουνε μια Ελλάδα η οποία είναι θεσμικά ισότιμη και ταυτόχρονα ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο συγκρίνεται με το , το Γερμανικό, Γαλλικό, το Ιταλικό, το Βρετανικό. Θέλουν μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, αλλά μια Ελλάδα η οποία να έχει ως ομόλογό της ως συγκρίσιμες χώρες άλλες που είναι εντός ευρωζώνης. Την Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία».

Πηγή: thetoc.gr