+slo-gun

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για προσφυγικό και ασφάλεια (Livestream)

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για προσφυγικό και ασφάλεια (Livestream)

Τσίπρας: Η ΝΔ ψαρεύει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου - Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για προσφυγικό και ασφάλεια.

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για προσφυγικό και ασφάλεια (Livestream)

Συγκρουσιακό είναι το κλίμα στη Βουλή, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα την ασφάλεια των πολιτών, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου καταθέτοντας μια βασική απορία. Για ποιον λόγο, ζητά η ΝΔ να γίνει προ ημερησίας στη Βουλή για την ασφάλεια. Είναι η πρώτη συζήτηση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο νέος αρχηγός της ζητάει να γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα αλλά αναρωτιέμαι. Η Ευρώπη σήμερα μαστίζεται από τρεις κρίσεις και η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση» είναι η αναφορά με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που γίνεται για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών με πρωτοβουλία της ΝΔ.

«Τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στην επιστολή σας υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό. Αυτός ο ισχυρισμός που συνδέει το προσφυγικό με την ασφάλεια των πολιτών είναι το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι η θέση εκείνων που υψώνουν τείχη στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πρόταση της να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση, έχει στόχο να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, έχει στόχο να αναδείξει την ακροδεξιά ατζέντα.

«Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. Είπε δε ότι στο βάρος αυτό που σηκώνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δίπλα σηκώνει το βάρος της ευθύνης του προσφυγικού.

O πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επανέλαβε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε αν αύριο τα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε άδεια ταμεία, αν τότε θα ζητήσει η ΝΔ συγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους.

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «για ορισμένα από τα στελέχη σας, οι όροι ‘’δημόσια τάξη’’, ‘’ασφάλεια’’ και ‘’Κράτος δικαίου’’ είναι λέξεις σχεδόν απαγορευμένες στο πολιτικό τους λεξιλόγιο. Τους προκαλούν αλλεργία» καθώς όπως είπε «τόσο στο ιδεολογικοπολιτικό και αντιεξουσιαστικό τους παρελθόν, όσο και στο εξουσιαστικό τους και μνημονιακό παρόν, είχαν και έχουν μια αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στη θεμελιώδη σημασία της ασφάλειας ως προϋπόθεση για τη Δημοκρατία, την ελευθερία, την απρόσκοπτη οικονομική δραστηριότητα και την πρόοδο».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η ανοχή στη βία χαμηλής έντασης εκτρέφει τελικά την τρομοκρατία. Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από μια μολότοφ και μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή. Είναι η θεωρία των σπασμένων παραθύρων. Το σπάσιμο ενός παράθυρου, μια πράξη που σε κάποιον μπορεί να φαίνεται σχετικά ανώδυνη, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας. Η επαναστατική γυμναστική των ‘’παιδιών’’ κινδυνεύει να εκθρέψει μια νέα γενιά αδίστακτων τρομοκρατών. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα της ασφάλειας δεν αφορά μόνο στους κουκουλοφόρους και στους επίδοξους τρομοκράτες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχετικά με την κατάσταση στη χώρα εξαιτίας του προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στην Ειδομένη και στις φαβέλες του Πειραιά και του Ελληνικού, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, άλλες γνωστές, και οι περισσότερες άγνωστες, υποκαθιστούν κατ’ ουσίαν το ελληνικό Κράτος. Υπάρχει επικίνδυνο κενό που καλύπτεται από τους διαβόητους πια ‘’αλληλέγγυους’’. Οι οποίοι μάλιστα - εκεί φτάσαμε - έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία, όταν απευθύνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, απ’ ότι όταν απευθύνεται σε αυτούς το ελληνικό Κράτος».

Για τα γεγονότα στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «συνέβη το αδιανόητο. Δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων, με τρόπο απαράδεκτο, άσκησαν βίαια αστυνομικά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στο ελληνικό έδαφος. Κατ’ ουσίαν δηλαδή, μια τρίτη χώρα προέβη σε πράξεις τήρησης της τάξεως σε ελληνικό έδαφος». 

«Ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, αλλά εμείς δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την ασφάλεια και το προσφυγικό, την οποία προκάλεσε.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε:«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία, τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα:

-η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη

-η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».

Καμμένος: Έγκλημα η συζήτηση για την ασφάλεια σε μία ασφαλή χώρα

Άχρηστη χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή, που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, για την ασφάλεια των πολιτών.

Είναι μεγάλο έγκλημα να συζητάς σε μία ασφαλή χώρα θέματα ασφάλειας, και μάλιστα σε μία εποχή που αρχίζει ο τουρισμός, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην 3η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Κατέστησε δε σαφές ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής χώρα.

Στην ομιλία του στη διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, που έχει ως θέμα προκλήσεις για την ανάκαμψη, ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ προτάσεων της Ένωσης, αλλά το πρόβλημα -όπως είπε- είναι η διαφθορά, καταγγέλλοντας εκδότες που έπαιρναν δάνεια 150-200 εκατομμύρια με εγγύηση έναν αμυγδαλεώνα στην Αίγινα, υπόγεια στην Καλλιθέα, και συμμορίες που ελέγχουν το ΣΔΟΕ και καταλογίζουν λάθος φόρους.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν πρωτοβουλίες για χαμηλή φορολόγηση στα νησιά και σε αποκλειστικές βιομηχανικές περιοχές.

Γεννηματά: Δώστε λύσεις ή φύγετε

Από την αρχή της ομιλίας της, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και το προσφυγικό, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις πού πάει η χώρα. «Χάνεται χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Έχετε βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο κι αυτή πάει κατευθείαν στον γκρεμό. Όσο λέτε ότι διαπραγματεύεσθε ανεβαίνει ο λογαριασμός», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνησης λέει ψέματα ότι διαπραγματεύεται και πως μοιράζονται τα βάρη δίκαια.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% πλήττει κυρίως τα μικρομεσαία εισοδήματα. Οδηγείτε τη μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση. Η κατεύθυνσή σας είναι ισοπέδωση για όλους», σημείωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «ποτέ το ΔΝΤ δεν ήταν αρνάκι»

«Με ψέματα και παραμύθια δεν σώζεται η Ελλάδα. Δώστε λύση αλλιώς φύγετε, γιατί μόνο ζημιά συσσωρεύετε για τη χώρα», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Απευθυνόμενη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι είναι λάθος να συνδέει τη τρομοκρατία με το προσφυγικό. «Ίσως να πιέζεται από τα κόμματα και κινήσεις στα δεξιά της», ανέφερε, καλώντας τους πάντες να μην δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες.

Χαρακτήρισε επικίνδυνη και αυτοεκπληρούμενη προφητεία την άποψη περί σύγκρουσης των πολιτισμών, και λάθος μηνύματα της κυβέρνησης τις δηλώσεις για το «αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» και πως «οι πρόσφυγες λιάζονται και εξαφανίζονται».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες δεν αντιμετώπιζεται με στολές παραλλαγής και προσέθεσε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από την αρχή, ενώ μίλησε για άθλιες συνθήκες στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη.

«Είναι δυνατόν ο κύριος σιδηροδρομικός άξονας της χώρας να είναι κλειστός Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;» ρώτησε η κ. Γεννηματά.

Επανέλαβε, επίσης, την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

Για την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας στη Ελλάδα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει συνολικά το τι αστυνομία χρειάζεται και πώς θα είναι οργανωμένη. Επίσης υπέδειξε την ανάγκη να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Κουτσούμπας: Η χώρα δεν έχει προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, αλλά ανασφάλειας εξαιτίας της ανεργίας και της φτωχοποίησης

Στο «κουβάρι» των λαθεμένων πολιτικών επιλογών και αποφάσεων, όλων των κυβερνήσεων, «που το τυλίγει ακόμα παραπέρα και η τελευταία συγκυβέρνηση του κ. Τσίπρα» απέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τις αιτίες του προβλήματος «της ασφάλειας ή της ανασφάλειας που νοιώθουν οι πολίτες».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας -κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια των πολιτών- αυτό που έπρεπε να συζητάμε σήμερα είναι το πώς και εάν υπάρχει περίπτωση, να απεμπλακούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο των συνεχών και πρόσφατων αποφάσεων, όπως της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση, ακόμη και σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή ουσιαστικά συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των μέχρι σήμερα πολεμικών επεμβάσεων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή... Εγκλωβίζει δε, πρόσφυγες- μετανάστες στην χώρα μας, τη στιγμή που κανένας τους δεν θέλει να μείνει στη χώρα, αλλά θέλει να πάει σε άλλο τόπο προορισμού...

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε επίσης ότι «οι αποφάσεις αυτές, δημιουργούν προβλήματα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας, όχι γενικά προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, αλλά σημαντικά προβλήματα ανασφάλειας, μαζί με συσσωρευμένη οργή, εξαιτίας της ανεργίας, της συνεχούς φτωχοποίησης, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων, που παρεούλα όλοι σας ψηφίσατε και συνεχίζετε και υλοποιείτε, άσχετα από τις φωνές και τις δημαγωγικές κορώνες κοροϊδίας του ελληνικού λαού».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως υπάρχει πλέον σημαντική πείρα διεθνώς, που καταδεικνύει πχ, ότι τόσο τα χτυπήματα στους δίδυμους πύργους παλιότερα, όσο και στο Παρίσι, χρησιμοποιήθηκαν αμέσως για την επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων. Επίσης, προσέθεσε πως στο όνομα, μάλιστα, της καταπολέμησης της «ριζοσπαστικοποίησης», όπως την εννοεί η ΕΕ, σκόπιμα ενοχοποιείται η πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις, στοχοποιούνται κυρίως εργατογειτονιές στο Βέλγιο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, για να φορέσουν πρόσθετες αλυσίδες σε λαϊκές οικογένειες, ταυτίζοντας τη φτώχεια που γεννάει ο καπιταλισμός, ως δήθεν αιτία γέννησης της αποκρουστικής δράσης τέτοιων μηχανισμών. Μόνο και μόνο για να αποκρύψουν ότι είναι δημιουργήματα αστικών, κρατικών μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών, που παίζουν τον εντεταλμένο ρόλο τους στον πόλεμο συμφερόντων και ανταγωνισμών», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Καταλήγοντας, στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως οι λαοί πρέπει να αντιπαραθέσουν την οργάνωση της αυτοτελούς εργατικής/λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην δήθεν «ειρήνη» που επιβάλλεται από τους πολεμοκάπηλους με «το πιστόλι στον κρόταφο», μέχρι την οριστική εξάλειψη των αιτιών που τα γεννούν. «Αυτή η πάλη είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για να λυθεί το καθοριστικό ζήτημα της εξουσίας για το λαό. Για να βγουν ο λαός μας και οι άλλοι λαοί νικητές από τον πόλεμο με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που γεννάει κρίσεις, ανταγωνισμούς, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, δολοφονικές βομβιστικές ενέργειες, αθώα θύματα, άνδρες γυναίκες και παιδιά» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Πηγή topontiki.gr

Best of internet