Προς πλήρη απελευθέρωση στα κόκκινα δάνεια με «δόσεις»

Gazzetta team
Προς πλήρη απελευθέρωση στα κόκκινα δάνεια με «δόσεις»
Συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και για τα κόκκινα δάνεια. Πλήρης απελευθέρωση μεν, σε … δόσεις δε.

Σε… δόσεις αναμένεται να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το «κουαρτέτο» να μην βρίσκεται σε «απαρτία».

Πληροφορίες τοποθετούσαν χρονικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και την επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου για αύριο Τετάρτη. Έτσι, οι «καθαρές ώρες» διαπραγμάτευσης μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής θα γίνουν ακόμη λιγότερες περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης.

Με την προσθήκη και του επιπλέον πακέτου μέτρων, η «εξίσωση» της διαπραγμάτευσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θα επιχειρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες να κλείσει το «πακέτο» των 5,4 δις. ευρώ ελπίζοντας ότι θα δρομολογηθούν τόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος έστω και υπό τον όρο της «αυτόματης λήψης μέτρων» (το μέγιστο των οποίων θα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ) σε περίπτωση αποκλίσεων.

Τα αγκάθια

Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά όσον αφορά στο «πακέτο» των 5,4 δις. ευρώ: επικουρικές συντάξεις, πακέτο έμμεσων φόρων και «κόκκινα δάνεια». Στις επικουρικές, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει με όσο το δυνατόν μικρότερες περικοπές ονομαστικών συντάξεων. Στο πακέτο των έμμεσων φόρων προωθείται η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% για να πειστεί το ΔΝΤ για το αξιόπιστο των μέτρων.

Και μένει το θέμα των κόκκινων δανείων για το οποίο πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζει και εκεί «συμβιβαστική» πρόταση. Τι προβλέπει; Πλήρη απελευθέρωση –δηλαδή πλήρες άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων και δυνατότητα πώλησής τους στα κερδοσκοπικάfunds αλλά σε εξαμηνιαίες δόσεις. Με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, προτείνεται ανά εξάμηνο να επιτρέπεται η πώληση ποσοστού της τάξεως του 20-25% του «αποθέματος» των κόκκινων δανείων το οποίο συνολικά έχει ξεπεράσει τα 100 δις. ευρώ.

Με τον εξαμηνιαίο βηματισμό, ουσιαστικά θα έχει επέλθει η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς μέσα στο 2018 δεδομένου ότι με το ποσοστό του 20% ή του 25%, το 100% επιτυγχάνεται ύστερα από 4 ή πέντε εξάμηνα. Εντός των ημερών θα φανεί αν η πρόταση που φέρεται να προτείνει η ελληνική πλευρά θα γίνει δεκτή ή αν οι δανειστές θα επιμείνουν στο αίτημα για πλήρη απελευθέρωση εδώ και τώρα.

Πηγή: thetoc.gr