+slo-gun

Η Γεροβασίλη θεωρεί ότι υπάρχει «Success story» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Γεροβασίλη θεωρεί ότι υπάρχει «Success story» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Γεροβασίλη θεωρεί ότι υπάρχει «Success story» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ελιγμός του Μαξίμου με τις ανακοινώσεις της Eurostat για να «χωνέψει» η κοινή γνώμη το πακέτο μέτρων των 9,5 δισ. ευρώ.

Με θριαμβευτική διάθεση εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη σημερινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και την απόκαλυψη ότι το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με τους δανειστές να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία μάλιστα να εφαρμόζονται αυτομάτως αμέσως μόλις διαπιστώνονται αποκλίσεις από τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση προέβη σε έναν εντυπωσιακό ελιγμό με προφανή σκοπό να εξιδανικεύσει την πραγματική εικόνα των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Γεροβασίλη, στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν ότι την Πέμπτη που η Eurostat θα ανακοινώσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία τα δεδομένα θα αποτυπώνουν ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου. 

Με αφορμή το στοιχείο αυτό, κυβερνητικά στελέχη έχουν μιλήσει στο κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέροντας την άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο της πρόβλεψης για 0,25%, δηλαδή θα πλησιάζει εγγύτερα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πλεόνασμα 0,2%. Ακόμη όμως κι αν το πλεόνασμα για το 2015 είναι 0,3% μεγαλύτερο του αναμενομένου, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλεφθεί, επί της ουσίας οι αλλαγές στο πακέτο μέτρων θα είναι μικρές.

Κι αυτό διότι μια διαφορά 0,3% στο πρωτογενές πλεόνασμα μεταφράζεται σε λιγότερα μέτρα κατά περίπου 500 εκατ.ευρώ. Δηλαδή το πακέτο των 5,4-5,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης Τσίπρα θα περιοριστεί στα 4,9-5 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία θα πρέπει να συγκετρωθούν από νέους φόρους, μειώσεις μισθών ή και συντάξεων και εξοικονομήσεις κρατικών δαπανών. Επιπλέον, το πακέτο «ρεζέρβα» των 3,5 δισ. που κατά πληροφορίες συμφωνήθηκε να ψηφιστεί (το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) δεν αλλάζει ούτε και αποσύρεται. 

Βεβαίως είναι μάλλον απίθανο η καλή είδηση για το πρωτογενές πλεόνασμα που διακινεί σήμερα Τρίτη το Μαξίμου να μην ήταν γνωστή σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ το Σάββατο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όταν οι δανειστές έπεισαν το οικονομικό επιτελείο να συναινέσει σε επιπλέον μέτρα 3,5 δισ.ευρώ με αυτόματη ρήτρα ενεργοποίησης. Κι επειδή μάλλον αυτό δεν είναι πιθανό, κι επειδή θεωρείται βέβαιο ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία της Eurostat, ίσως γι'αυτό ακριβώς το πακέτο των επιπλέον μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα υλοποιούνται σε περίπτωση αποκλίσεων να συμφωνήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Με απλά λόγια, η πρόβλεψη της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα που σήμερα διαρρέει η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζοντας είναι κάτι που μάλλον έχει ήδη προεξοφληθεί και ληφθεί υπ' όψιν από τους δανειστές πριν καταλήξουν να φορτώσουν στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων μέτρα ύψους 5,4+3,5 δισ. ευρώ. Κι όσο κι αν από το βράδυ της Δευτέρας διάφοροι υπουργοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι τα προληπτικά μέτρα θα υλοποιηθούν το 2018 αν υπάρξει απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους, οι δανειστές -λένε οι πληροφορίες- θέλουν το πακέτο-ρεζέρβα να ψηφιστεί από τη σημερινή Βουλή. Οπότε το 2018, ακόμη κι αν έχει προκύψει διαφορετική εθνική αντιπροσωπεία, όλοι οι βουλευτές και τα μέλη της τότε κυβέρνησης θα λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τα μέτρα τα οποία άλλωστε απόάλλους συμφωνήθηκαν και από άλλη Βουλή εγκρίθηκαν και υπερψηφίστηκαν...

Προφανώς όμως η θετική διαφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα και το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις προβλέψεις είναι μια καλή είδηση που το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αφήσει αναξιοποίητη, σε μια χρονική στιγμή που ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναγνωρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα θα δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Κι ενώ βουλευτές αρχίζουν της συμπολίτευσης αρχίζουν δειλά-δειλά και εμφανίζονται δηλώνοντας ότι δεν θα υπερψηφίσουν περισσότερα μέτρα απ'όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος με τις σημερινές της δηλώσεις σηματοδοτήσει μια απεγνωσμένη προσπάθεια από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να δημιουργήσει ελπίδες και μια εικόνα που παραπέμπει σε... «success story». 

Πώς παρουσιάστηκε από την Όλγα Γεροβασίλη το... success story του ΣΥΡΙΖΑ;

Εκτός από το μεγαλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό δεν θα γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις 
και πρόσθεσε ότι με τον επανυπολογισμό των επικουρικών προστατεύεται το 90% των συνταξιούχων. Θρίαμβος δηλαδή. Σχεδόν πανηγυρικά ανακοίνωσε επίσης ότι για 20 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα είναι 384 ευρώ. Με την προοπτική αυτή -δυστυχώς- θα πρέπει να αρχίσουν να συμφιλιώνονται χιλιάδες Έλληνεπου σήμερα είναι άνεργοι ή δουλεύουν ανασφάλιστοι. Αλλά αυτό η κυρία Γεροβασίλη δεν το είπε. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε επίσης ότι σε σχέση με τα φορολογικά τα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν για το 99,8% των φορολογούμενων. Η κυρία Γεροβασίλη, σήμερα 19 Απριλίου του σωτηρίου έτους 2016, ανακοίνωσε  ότι για το 99,8% των μισθωτών θα υπάρξει μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση. 

«Επιβάρυνση θα υπάρξει μόνο για τα μεγάλα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές ή δημοψήφισμα

Δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επιχειρώντας να σταματήσει τις σχετικές συζητήσεις. Η κυρία Γεροβασίλη εκλήθη να σχολιάσει και την δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη ότι εάν η κυβέρνηση ψηφίσει πρόσθετα μέτρα θα έχει πολιτικό πρόβλημα. «Δεν είναι πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά οικονομικό για τη χώρα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ουδέποτε σκέφτηκε το πολιτικό κόστος, αλλά μόνο το συμφέρον της χώρας.
Η κυρία Γεροβασίλη απέρριψε το ενδεχόμενο να δεχθεί η κυβέρνηση την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων τώρα, για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και θα είχε κόστος στην οικονομία. Όπως είπε, αυτήν την ώρα έχουμε άλλα οικονομικά δεδομένα από αυτά που επικαλούνται όσοι ζητούν αυτά τα μέτρα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει κατατεθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση απο τους δανειστές. Επιβεβαίωσε όμως ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει ενημερωθεί σχετικά από τους Θεσμούς.

Η κυρία Γεροβασίλη πρόσθεσε ακόμη ότι είναι λογικό να υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε συμφωνία για νέα μέτρα, εφόσον δεν προσεγγίζονται οι στόχοι, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέδιο από τους δανειστές για υπονόμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι από το εξωτερικό εκδηλώνεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή επιθυμία για πολιτική και οικονομική σταθερότητα. «Στο εσωτερικό υπάρχουν κύκλοι όμως που χαίρονται με τα μέτρα, ελπίζοντας ότι θα πληγεί η κυβέρνηση» επισήμανε με νόημα.
Η κυρία Γεροβασίλη εκτίμησε ότι είμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων και ότι αν όλα πάνε καλά, οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.
Σε άλλο σημείο της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος έθεσε ως όριο προστασίας των συντάξεων τα 1300 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet