Μπλοκάρει η διαδικασία «απελευθέρωσης» προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά

Gazzetta team
Μπλοκάρει η διαδικασία «απελευθέρωσης» προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά
«Μπλόκαρε» η διαδικασία «απελευθέρωσης» προσφύγων και μεταναστών που έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο κράτησης των 25 ημερών στις κλειστές δομές των νησιών.

ιδικά στη Χίο, έχουν εκδοθεί εκατοντάδες έγγραφα «διοικητικού περιορισμού» από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, αλλά δεν έχει δοθεί ούτε μία στους περίπου 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συμπληρώσει το 25ήμερο. Με τα έγγραφα αυτά οι τελευταίοι θα μπορούν να βγαίνουν από τις κλειστές δομές και να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός του νησιού.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η χορήγηση των εγγράφων καθυστερεί λόγω έλλειψης δομών ανοικτής φιλοξενίας και γίνονται συνεννοήσεις με τον Δήμο Χίου για την εξασφάλιση κατάλληλων χώρων. Πρόσφατα υπήρξε στο νησί η μαζική «απόδραση» εκατοντάδων προσφύγων από την κλειστή δομή της ΒΙΑΛ και η κατάληψη του λιμανιού.

Με το έγγραφο «διοικητικού περιορισμού» όπως γράφει στο σημερινό του φύλλο το Εθνος, οι πρόσφυγες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των κλειστών δομών, αλλά όχι και να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις που έχουν καταθέσει για τη χορήγηση ασύλου.

«Οσοι έχουν συμπληρώσει το 25ήμερο και δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης για τη συνέχιση της κράτησής τους, παίρνουν αυτό το έγγραφο, με το οποίο μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στις ίδιες δομές φιλοξενίας, αλλά υπό άλλο πλέον καθεστώς. Μπορούν να φεύγουν για βόλτα, να κυκλοφορούν στο νησί και να επιστρέφουν το βράδυ για ύπνο, ενώ όσοι θέλουν μπορούν π.χ. να νοικιάσουν δωμάτιο για δύο μέρες σε ξενοδοχείο και να επιστρέψουν», δήλωσε χθες στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια στιγμή νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά ενώ εύθραστη ισοροπία επικρατεί στην Ειδομένη μετά τα χθεσινά επεισόδια.

-Γραφείο Εθνους, Θεσσαλονίκη

Πηγή: ethnos.gr