Ντομπρόβσκις: Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Gazzetta team
Ντομπρόβσκις: Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης
«Βασικό σενάριο οι προβλέψεις της Κομισιόν αλλά επεξεργαζόμαστε παράλληλα και σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που τα πιο δυσοίωνα σενάρια του ΔΝΤ επαληθευθούν».

«Συμφωνία επί της αρχής» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση το σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οικονομία, αλλά και με τον καθορισμό μέτρων έκτακτης ανάγκης δήλωσε πως υπάρχει έπειτα από τις επαφές στην Ουάσιγκτον, σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα του Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Ντομπρόσβκις, οι επικεφαλής εργάζονται μαζί με τις ελληνικές Αρχές για τον τρόπο της εφαρμογής της συμφωνίας χρησιμοποιώντας ως «βασικό σενάριο» τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νούμερα της Ελληνικής οικονομίας και επεξεργάζονται παράλληλα και σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που επαληθεύουν «τα πιο απαισιόδοξα σενάρια του ΔΝΤ».

Ουσιαστικά αυτό που είπε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής είναι πως στην Ουάσιγκτον υπήρξε συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν τα μακροοικονομικά νούμερα της Επιτροπής ως βασικά σενάρια που θα υιοθετηθούν για την διαπραγμάτευση των ελληνικών Αρχών με τους θεσμούς.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε καμία διορία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς αρχικά έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το προηγούμενο φθινόπωρο» απάντησε στην ερώτηση του ΘΕΜΑτος για το αν είναι εφικτό να υπάρξει τεχνική συμφωνία μεταξύ κλιμακίων πριν από το Πάσχα.

Στη συνέχεια ο Επίτροπος τόνισε πως το σημαντικό είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου και πως αυτές αποτελούν το σημείο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup του Άμστερνταμ επαναλαμβάνοντας πως θα υπάρξει μια «καταγραφή προόδου» στο Eurogroup.

«Κάναμε καλή πρόοδο στην Ουάσιγκτον και υπάρχει συμφωνία επί της αρχής που τώρα εξερευνούμε στην Αθήνα και χρησιμοποιούμε τα νούμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και επεξεργαζόμαστε παράλληλα και σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που τα πιο δυσοίωνα σενάρια του ΔΝΤ επαληθευθούν».

Τέλος, ο Λετονός Αντιπρόεδρος τόνισε πως έχει γίνει πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και γίνεται αυτή τη στιγμή και δήλωσε πως βρισκόμαστε κοντά σε ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή: protothema.gr