Περισσότερα μέτρα από Μαδρίτη και Λισσαβώνα ζητεί το ΔΝΤ

Gazzetta team
Περισσότερα μέτρα από Μαδρίτη και Λισσαβώνα ζητεί το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ συστήνει στις κυβερνήσεις των δύο χωρών πως είναι αναγκαίο να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μην αποκλίνουν της οδού της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα σχετικά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Π. Τόμσεν, και ο αναπληρωτής του, Φίλιπ Γκέρσον.

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ισπανία και την Πορτογαλία, επισημαίνοντας στις κυβερνήσεις των δύο χωρών πως είναι αναγκαίο να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μην αποκλίνουν της οδού της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα σχετικά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Π. Τόμσεν, και ο αναπληρωτής του, Φίλιπ Γκέρσον.

Ελλειμμα

Στο θέμα της Ισπανίας, ο τελευταίος υπενθύμισε πως κατά τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2016 θα ανέλθει στο σχεδόν 4% του ΑΕΠ, χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Σημειωτέον πως το 2015 το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας αρκετά τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για σχεδόν 4,5% του ΑΕΠ. «Η επί τα χείρω εξέλιξη», όπως διευκρίνισε ο κ. Γκέρσον, «έχει να κάνει με το ότι η χώρα υιοθέτησε μία πιο χαλαρή δημοσιονομική στάση από εκείνην, την οποία αρχικώς είχαμε εκτιμήσει».

Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή προσφέρει ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ των συστάσεων του ΔΝΤ προς τη Μαδρίτη να συνεχίσει απαρεγκλίτως την πορεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Κατά τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, εάν υπάρξει μία προσαρμογή μισής ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ή ακόμα και πέραν αυτής, τότε θα αποδεικνυόταν χρήσιμη στο να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί πως το δημόσιο χρέος θα παρέμενε σταθερά σε καθοδική πορεία. Το ζητούμενο, πάντως, ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ήταν να επιτύχει δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο θα εναρμονιζόταν με τα ευρωπαϊκά ισχύοντα και το όριο του 3% ως αναλογία του ΑΕΠ. Θα πρέπει να γίνει μνεία, επιπροσθέτως, και στις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες πιθανότατα επηρέασαν τις δημοσιονομικές.

Χωρίς να υπάρχουν απτές αποδείξεις, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Ταμείου, η μέχρι σήμερα καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης επηρεάζει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Οσο περισσότερο διαρκεί αυτή η αβεβαιότητα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναβάλλονται επενδυτικές αποφάσεις ή άλλες σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας και των επιπλέον μέτρων, ο Π. Τόμσεν υπογράμμισε ότι είναι μία χώρα, η οποία βρίσκεται σε δυσχερή θέση. «Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε κατά νου ότι η χώρα έχει διανύσει μία μεγάλη απόσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ. «Εχει διεκπεραιώσει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ, οπότε σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από εκείνην πριν από την κρίση – αν και παρατηρεί μία χαλάρωση της προσπάθειας την τελευταία διετία». Κατά τις εκτιμήσεις του κ. Τόμσεν, η Λισσαβώνα είναι διατεθειμένη να επωμιστεί επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το 2016 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 1,4% στην Πορτογαλία έναντι 1,5% το 2015, σύμφωνα με το ΔΝΤ κυρίως λόγω ασθενέστερων εξαγωγών. Αναφορικά με το έλλειμμα στόχος είναι το 2,2%-2,3% του ΑΕΠ φέτος. Επενδυτές και αναλυτές, τέλος, παρατηρούν πως η μακροοικονομική κατάσταση δηλώνει εξασθένηση, η εικόνα της ανάπτυξης δεν είναι θεαματική και σε επίπεδο εσωτερικών πολιτικών διεργασιών επικρατεί αβεβαιότητα.

Πηγή: kathimerini.gr