H μυστική συνάντηση της Ουάσινγκτον που έφερε τα νέα μέτρα

Gazzetta team
H μυστική συνάντηση της Ουάσινγκτον που έφερε τα νέα μέτρα
«Mετά από έντονο καυγά οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για πρώτη φορά συμφώνησαν σε μια κοινή γραμμή για την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων».

«Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η Αθήνα πρέπει να αποφασίσει προκαταβολικά ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων».

Με τη φράση αυτή η Sueddeutsche Zeitung συμπυκνώνει το αποτέλεσμα των επαφών μεταξύ των Θεσμών στην Ουάσινγκτον που οδήγησαν στη συμβιβαστική λύση να προαποφασιστούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα μπουν σε εφαρμογη εάν δεν επιτευχθεί με τα υπάρχοντα ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια στην Ουάσινγκτον Cerstin Gammelin, «μετά από έντονο καυγά οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για πρώτη φορά συμφώνησαν σε μια κοινή γραμμή για την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων».

H λύση δόθηκε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου λήφθηκαν οι αποφάσεις σε μια εμπιστευτική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί και ο ομοσποδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αισιοδοξία Σόιμπλε

Το ΔΝΤ απέρριψε αρχικά τα πρόσθετα μέτρα ως μη ρεαλιστικά, ωστόσο στη συνέχεια υπαναχώρησε ώστε να μην μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τη συνάντηση ο Β. Σόιμπλε δεν έκρυβε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι οι διαπραγματευτές πρέπει τη Δευτέρα «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» να επιστρέψουν στην Αθήνα με στόχο στο Eurogroup της Παρασκευής 22 Απριλίου να υπάρξει πρόοδος και την επόμενη (Μεγάλη) εβδομάδα να υπάρξει συμφωνία.

Προϋπόθεση για τον γερμανό ΥΠΟΙΚ είναι η Αθήνα να εφαρμόζει όλα όσα δεσμεύεται να κάνει και να μην καθυστερεί, όπως τώρα, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, έδειξε κατανόηση για τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκκρεμεί η διευθέτηση και ενός άλλου καυγά, αυτού για το χρέος. ΔΝΤ και Βερολίνο δεν συμφωνούν για το αν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει μεσοπρόθεσμα το χρέος της. Ο Β. Σόμπλε επέμεινε στην Ουάσινγκτον ότι δεν θεωρεί αναγκαίο μια μείωση του χρέους, ενώ η Κρ. Λαγκάρντ το έθεσε ως προϋπόθεση για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι και η γερμανική Bild επικαλείται πληροφορίες που φέρουν τον γερμανό ΥΠΟΙΚ να "βλέπει" συμφωνία Αθήνας - Θεσμών την Μεγάλη εβδομάδα.

Από την πλευρά της πάντως
η ελληνική κυβέρνηση πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί την "κάβα" των επιπλέον μέτρων -εφόσον χρειαστούν και για το ποσό που απαιτείται με στόχο το 3,5% πλεόνασμα-, ωστόσο εμφανίζεται να προτάσσει το ζήτημα του χρέους. Όπως αναφέρει το σχετικό κυβερνητικό non paper το βράδυ της Κυριακής, «σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους».

Η αντιπαράθεση για το χρέος

Σε άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt αναφέρεται εκτενώς στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος που απασχόλησε τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτήθηκε εάν το ΔΝΤ θα μπορούσε να παράσχει μόνο την τεχνογνωσία του η απάντηση ήταν όχι» σύμφωνα με την εφημερίδα. «Κι αυτό επειδή το Ταμείο έχει τη φήμη στο Βερολίνο ότι είναι σε θέση να ελέγξει τις μεταρρυθμίσεις αυστηρότερα απ’ ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου θα θεωρούσε κανείς τον ρόλο του αξιόπιστο, μόνο εάν το ΔΝΤ ήταν παρόν και οικονομικά. Κι ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουν στην Ελλάδα περαιτέρω χρήματα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, απέρριψε παράλληλα και την βασική αξίωση του ΔΝΤ για μείωση του ελληνικού χρέους».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα χρέους, χρειαζόμαστε ωστόσο μια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» είπε ο Όμπστφελντ σύμφωνα με το άρθρο της Handelsblatt.

«Το περασμένο καλοκαίρι συμφωνήθηκε να υποχωρήσουν τα κράτη της ευρωζώνης απέναντι στην Αθήνα όσον αφορά τους όρους του δανεισμού, εφόσον κάτι τέτοιο θα ήταν αναγκαίο και η ελληνική κυβέρνηση θα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα Σόιμπλε και Λαγκάρντ ερίζουν για το εάν αυτό θα ήταν απαραίτητο. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θυμίζει πως ούτως η άλλως η καταβολή των τόκων και η αποπληρωμή των δανείων θα επιμηκυνθεί μέχρι το 2022. Η άποψη του ΔΝΤ είναι ωστόσο διαφορετική: οι επενδυτές θα επιστρέψουν μόνο εάν καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα χρέη της. Αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης της φορολόγησης. Το να αφήνει κανείς ένα τεράστιο πρόβλημα άλυτο δεν αποτελεί καλή προοπτική, τόνισε ο Όμπστφελντ».


Πηγή: thetoc.gr