Βρετανός είχε στην αυλή του έπαυλη ρωμαϊκών χρόνων (pics)

Gazzetta team
Βρετανός είχε στην αυλή του έπαυλη ρωμαϊκών χρόνων (pics)
Βρετανός ανακάλυψε τυχαία αυτοκρατορική έπαυλη των ρωμαϊκών χρόνων στον κήπο του.

Μία ρωμαϊκή έπαυλη, ηλικίας περίπου 1.400 ετών, πιθανώς κατοικία αυτοκράτορα, σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, ανακάλυψε εντελώς τυχαία ένας Βρετανός από το Wiltshire της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ενώ εκτελούσε εργασίες στον κήπο του για την ηλεκτροδότηση μιας αποθήκης που βρίσκεται εκεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, ο Luke Irwin εντόπισε αρχικά ένα ψηφιδωτό, ενώ έσκαβε στον κήπο του. Έκπληκτος με το εύρημά του, τράβηξε μία φωτογραφία με το εύρημα, την οποία και έστειλε στο Historic England and Salisbury Museum, ζητώντας μία εκτίμηση.

Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ. Εντός 24 ωρών, κατέφθασαν στο σπίτι του αρχαιολόγοι, προκειμένου να εξετάσουν το ψηφιδωτό.

Επιχειρώντας με προσοχή μία πρώτη, μικρή ανασκαφή στο σημείο, διαπίστωσαν ότι, αποτελεί μέρος δαπέδου ενός μεγάλου κτίσματος της ρωμαϊκής περιόδου.

Μετά από μια ανασκαφή οκτώ ημερών, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μεγαλύτερα τμήματα από την «περίτεχνη» και «εξαιρετικά καλά διατηρημένα έπαυλη», ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της περιόδου που αποκαλύφθηκαν ποτέ στη Βρετανία.

Το κτίριο χρονολογείται μεταξύ 175 και 220 μ.Χ. και αναπτυσσόταν σε τρεις ορόφους.

Δεν είναι ωστόσο, μόνο η εντυπωσιακή δομή, η αρχιτεκτονική του κτίσματος, αλλά και τα επιπλέον ευρήματα που ανακαλύφθηκαν, όπως εκατοντάδες κελύφη στρειδιών τα οποία, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους -ειδικούς στη ρωμαϊκή περίοδο-, καλλιεργούνταν και μεταφέρονταν από την ακτή σε βαρέλια με αλμυρό νερό, όπως κεραμεική σε εξαιρετική κατάσταση, καρφίτσες, νομίσματα, οστά άγριων ζώων από κυνήγι.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι, οι ένοικοι της έπαυλης ήταν μία οικογένεια με πλούτο και μεγάλη επιφάνεια -κοινωνική και πολιτική- ενώ δεν αποκλείουν την πιθανότητα να πρόκειται ακόμη και για κατοικία Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Πηγή: tvxs.gr