Όλο το χρονικό της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο (pics & vids))

Gazzetta team
Όλο το χρονικό της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο (pics & vids))
O προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αναχώρησε από το νησί μαζί με τρεις οικογένειες προσφύγων.

Ηχηρό το παγκόσμιο μήνυμα των ανώτατων θρησκευτικών ηγετών των τριών εκκλησιών.

Δείτε πως εκτυλίχθηκε η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

15.33 Απογειώθηκε το αεροπλάνο του Πάπα με τρεις οικογένειες προσφύγων από το Καρά Τεπέ

15.09 Στην τελική ευθεία η επίσκεψη Πάπα.

14.12 Κοινή δέηση για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου.

13.50 Στο λιμάνι της Μυτιλήνης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι τρεις ιεράρχες.

13.25 Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου στο hotspot της Μόριας. Κατευθύνονται προς το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου θα ρίξουν δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των προσφύγων.

12.45 Οι τρείς Ιεράρχες γευματίζουν με τους πρόσφυγες

12.20 Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των Ιεραρχών στη Μόρια με τις ομιλίες τους και την υπογραφή της κοινής τους έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης.

12.15 Με ένα τραγούδι υποδέχτηκαν τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής - Ταυτοποίησης στη Μόρια.
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες άκουσαν το τραγούδι των παιδιών και στη συνέχεια τους έδωσαν την ευλογία τους.

12.00 Γυναίκα έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και κλαίγοντας έπεσε στην αγκαλιά του Πάπα

11.40 Προσωπικές ιστορίες προσφύγων ακούν οι τρεις ιεράρχες στη Μόρια. Παιδιά, γυναίκες και άνδρες ευλογεί ο Πάπας. Ζωγραφιές, προσευχές και γράμματα δίνουν στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Συγκλονίζει ο πρόσφυγας που έπεσε στα γόνατα του Πάπα Φραγκίσκου και ξέσπασε σε λυγμούς, ζητώντας του να τον ευλογήσει.

11.20 O Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες στο hot spot της Μόριας.

Συναντήθηκαν με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που κρατούσαν στα χέρια τους σημαίες της Συρίας

10.50 Ιερώνυμος σε Πάπα: Ερχεστε σε μία εποχή που ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Ποντίφικα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες ώρες. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Ιερώνυμος οι αιτίες της κρίσης εντοπίζονται και στην Ευρώπη.

«Έρχεστε σε μία εποχή που ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες, τόσο για τα προβλήματα τα εσωτερικά, τη οικονομικής κρίσης και της φτώχεια που οφείλονται σε γενικότερες αιτίες όχι μόνο της
Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, αλλά και σε ένα οξύτατο πρόβλημα όπως είναι το πρόβλημα των προσφύγων το οποίο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, φαίνεται ότι είναι πιο μεγάλο απ’ ότι μπορούμε να αντέξουν οι πλάτες μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

10.30 Αμέσως μετά την άφιξή του ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

10.17 O Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης

10.10 Δέκα λεπτά νωρίτερα από τον προγραμματισμό έφθασε στη Μυτιλήνη ο Πάπας Φραγκίσκος.

09.54«Το ταξίδι του Πάπα είναι μια ιδιαίτερα δυνατή κίνηση» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Μια κίνηση για την οποία πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, μια ιδιαίτερα απλή κίνηση, όμως εξίσου δυνατή. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να υπογραμμίσουμε, κατά συνέπεια, είναι η ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι «ο Φραγκίσκος έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει διαφορετικό ρόλο».

9.35 Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μακάριωτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο

To πρωί αναχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Ρώμη για την επίσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιήσει στη Λέσβο.
Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να φτάσει στις 10:20 ώρα Ελλάδος στην Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αγίας Έδρας Φεντερίκο Λομπάρντι που μίλησε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους, η επίσκεψη του Ρωμαίου ποντίφικα στη Λέσβο αποτελεί μια ανθρωπιστικού χαρακτήρα επίσκεψη, όντας η ισχυρότερη, μέχρι σήμερα κίνηση εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου για να δείξει στην Ευρώπη είναι αναγκαία η υιοθέτηση μιας πολιτικής ανοιχτών συνόρων απέναντι στις χιλιάδες των προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα εδάφη της γηραιάς ηπείρου.

Ο Πάπας αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμά του για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες των πολεμικών συγκρούσεων και όσους υποφέρουν από κοινωνικές και θρησκευτικές διώξεις, αλλά και τη φτώχεια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Αλέξης Τσίπρας στις 11.15 θα υποδεχθεί στη Μόρια τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β´, που θα φθάσουν μαζί στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο, όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα γευματίσουν μαζί τους.

Στη συνέχεια, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αφού εκφωνήσουν ομιλίες θα ρίξουν δάφνινα στεφάνια στη θάλασσα στη μνήμη των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός θα αφιχθεί το πρωί στον Αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου στις 09:30 θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10:20, οπότε και θα φθάσει στον αερολιμένα και αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’. Έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών.

Εν συνεχεία, στις 10:35, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης και έπειτα θα αναχωρήσει για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν επιβαίνοντας στο ίδιο αυτοκίνητο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στη Μόρια, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στη μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν ατομικά περίπου 250 αιτούντες άσυλο. Εν συνεχεία, στις 12.25 θα απευθύνουν μηνύματα στον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταχώρηση των προσφύγων.

Στις 12.40 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη και θα ακολουθήσει γεύμα τους με πρόσφυγες.

Στις 13.45 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από την αποβάθρα.

Εν συνεχεία, μαζί με τον Πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβασμιότατο Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Πηγή: topontiki.gr