To ΔΝΤ για την Ελλάδα: Νέο «μνημόνιο» & φόβος αστάθειας

Gazzetta team
To ΔΝΤ για την Ελλάδα: Νέο «μνημόνιο» & φόβος αστάθειας
Συνεδρίαση του εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. Τι ζήτησε ο Πολ Τόμσεν. Συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει την κατάθεση στην Βουλή δύο καίριων νομοσχεδίων χωρίς την πρότερη έγκριση των δανειστών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου συνεδρίαζε με αντικείμενο το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην εν λόγω συνεδρίαση που έλαβε χώρα πριν μερικά 24ωρα, ανώτατη πηγή του Ταμείου αναφέρει ότι "έγινε ενδελεχής μελέτη της μέχρι τώρα προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση" παραδεχόμενη ότι οι αποκλίσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών παραμένουν στα πεδία των κόκκινων δανείων και του ασφαλιστικού με την ελληνική πλευρά να προτείνει "αντι-μέτρα" τα οποία από το Ταμείο εκλαμβάνονται ως μη ρεαλιστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνεδρίαση διήρκεσε 45 λεπτά και κατά την διάρκειά της ο Πολ Τόμσεν επισήμανε ούτε λίγο ούτε πολύ την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμαδημοσιονομικής προσαρμογής- ή κατ᾽ουσίαν για ένα νέο μνημόνιο- με στόχους και χρονοδιαγράμματα που θα ανταποκρίνονται, κατά την λογική του Ταμείου, στην πραγματικότητα τονίζοντας παράλληλα τον αυξημένο κίνδυνο ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα.

Ο κ. Τόμσεν φέρεται να υπογράμμισε την δέσμευση των Ευρωπαίων για παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα συνοδευόμενη από "μία αναγκαία ελάφρυνση χρέους που θα υπηρετεί την επίτευξη στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με ρεαλιστικό τρόπο".

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιουλίγο μετά την συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να καλυφθεί στην πορεία προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εκφράζοντας την ελπίδα ότι ΔΝΤ-Ευρωπαίοι-Ελλάδα θα ολοκληρώσουν σύντομα τις σχετικές συζητήσεις και προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες πάντως λένε ότι αυτό- δηλαδή τη σύντομη έναρξη της συζήτησης για το χρέος- θα ζητήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Αν και δεν είχε γίνει επισήμως γνωστή η ατζέντα των επαφών του, ο κ. Τσακαλώτος, θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ και το Αμερικανό ομόλογο του Τζακ Λιού.

Το κρίσιμο ραντεβού με την κ.Λαγκάρντ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχει κλειστεί για τις 7 μ.μ ώρα Ουάσιγκτον. Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ αναμένεται να έχει το Σάββατο πρωί και συνάντηση με αξιωματούχους του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) , ενός οργάνου που ουσιαστικά διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Στην Ουάσιγκτον ο Γιώργος Σταθάκης πρόκειται να έχει σειρά επαφών με τους επικεφαλής τμημάτων του ΔΝΤ ενώ έχει στο πρόγραμμα του και συναντήσεις με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: thetoc.gr