Μόλις 30 μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νησιά σε ένα 24ωρο

Gazzetta team
Μόλις 30 μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νησιά σε ένα 24ωρο
Έφτασαν οκτώ στη Λέσβο, 22 στη Σάμο, ενώ κανένας στη Χίο.

Μόλις 30 μετανάστες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο, από χθες έως και σήμερα Πέμπτη στις 09:00 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα αποβιβάστηκαν οκτώ μετανάστες στη Λέσβο, 22 στη Σάμο, ενώ κανένας δεν αποβιβάστηκε στη Χίο.

Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 430 προσφύγων στη Λέσβο, 204 στη Σάμο και 13 στη Χίο. Στο σύνολό τους, διαμένουν σε δομές εκτός hotspot, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hotspots των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο 3652. Στη Χίο 1815. Και στη Σάμο 527. Να τονίσουμε ότι στα παραπάνω στοιχεία καταγεγραμμένων στα hotspots συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 800 άτομα, μέλη ευάλωτων καταγεγραμμένοι στη δύναμη του hotspot της Μόριας διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Άλλοι 550 από τους καταγεγραμμένους στη δύναμη του hotspot της Χίου διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας στην τάφρο του κάστρου της πόλης της Χίου. Όλοι οι παραπάνω είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άνθρωποι με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.


Πηγή: newsbeast.gr