«Εγώ θα σώσω την Ελλάδα, όχι τον Τσίπρα» φέρεται να είπε ο Ολάντ

Gazzetta team
«Εγώ θα σώσω την Ελλάδα, όχι τον Τσίπρα» φέρεται να είπε ο Ολάντ
Η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ως δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της Αθήνας στο προσφυγικό, και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο Παρίσι πέρασαν από ελληνικό έδαφος, εμφάνιζαν τον Φρανσουά Ολάντ γαλλικά ΜΜΕ λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ θέλω να σώσω την Ελλάδα όχι τον Τσίπρα» φέρεται ειπών μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega που επικαλείται πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, στον απόηχο των αντιδράσεων ΔΝΤ, Βερολίνου και Κομισιόν για τα ν/σ για το ασφαλιστικό και φορολογικό που προτίθεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει από τον Φρανσουά Ολάντ να ασκήσει την επιρροή του προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αναλυτές σχολιάζουν ότι η πολιτική επιρροή του Παρισιού έχει περιοριστεί, λόγω των χαμηλών δημοσιονομικών επιδόσεων της Γαλλίας.

Τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», επιμένουν πάντως κυβερνητικές πηγές.

Η επίσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας δεδομένων των εντεινόμενων προστριβών της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, αλλά και της πρόθεσής της να καταθέσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό στη Βουλή χωρίς συμφωνία, ενέργεια που το Ταμείο χαρακτήρισε «μονομερή».

Μήνυμα προς την Αθήνα απέστειλε την Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό στη Βουλή χωρίς συμφωνία. «Όλα αυτά δεν βοηθούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ,

Σαφείς αποστάσεις από την πρόθεση της Αθήνας να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, πριν την επίτευξη συμφωνίας, έλαβε εκ νέου την Τετάρτη η Κομισιόν. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν άφησε να εννοηθεί ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υπόσχεται χρήματα που δεν υπάρχουν» και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» από την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων».

Είχε προηγηθεί η προτροπή του Πιερ Μοσκοβισί προς την Αθήνα να να μην προχωρήσει σε νομοθέτηση προτού υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


Πηγή: skai.gr