Πρωτοβουλίες Τσίπρα που βάζουν «φωτιά» στη διαπραγμάτευση

Gazzetta team
Πρωτοβουλίες Τσίπρα που βάζουν «φωτιά» στη διαπραγμάτευση
Tα ηνία της διαπραγμάτευσης παίρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δύο περίπου εικοσιτετράωρα πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όπου αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία της αξιολόγησης, αναχωρεί για Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία αυτή σε συνδυασμό με την προαναγγελία Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου της κατάθεσης δύο νομοσχεδίων την ερχόμενη εβδομάδα (για συντάξεις και φόρο εισοδήματος) χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αιφνιδίασε κι ενίσχυσε τις εντυπώσεις περί αδιεξόδου στις συζητήσεις με τους τέσσερις θεσμούς, μετά την διακοπή των συζητήσεων τα ξημερώματα της Τρίτης.

Και οι δύο πρωτοβουλίες αποφασίστηκαν (ή οριστικοποιήθηκαν) σε σύσκεψη χθες το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελούν άμυνα στις πιέσεις του ΔΝΤ το οποίο η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει ότι βάζει εμπόδια στη συμφωνία. Προς το παρόν μένει με ερωτηματικό αν και ποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους είχαν γνώση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης εκ των προτέρων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα δύο νομοσχέδια, το Μαξίμου διαρρέει ότι δεν αποτελούν μονομερή ενέργεια, αλλά προώθηση προς νομοθέτηση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς με στόχο στη συνέχεια να προστεθούν και τα υπόλοιπα όταν καταλήξουν. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τα νομοσχέδια προωθούνται προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χρόνος δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι στενά και νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό δεν μπορούν να συζητηθούν κατεπείγουσες διαδικασίες. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό να υπάρξουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, προσθήκες, βελτιώσεις, κλπ. ανάλογα με τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από Δευτέρα.

Το αφορολόγητο προσωπική κόκκινη γραμμή Τσακαλώτου

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προσωπική κόκκινη γραμμή το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ περίπου καθώς όπως είπε όσο είναι υπουργός ο ίδιος δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Εν ολίγοις, και παρόλο που επιχειρήθηκε να δοθεί η εικόνα ότι η ελληνική πλευρά «δεν τα έχει σπάσει με τους θεσμούς» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ουσιαστικά απείλησε με παραίτηση το κουαρτέτο και ειδικά το ΔΝΤ το οποίο φέρεται να είναι εκείνο που πιέζει για αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ και κάτι.

Τα «κακά μαντάτα» της έκθεσης του ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Παγκόσμια οικονομία, όπου τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ύφεση και για το 2016, συρρίκνωση του ΑΕΠ και διατήρηση της υψηλής ανεργίας, ενώ κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείο Μωρίς Όμπστφελντ που έκανε την παρουσία δεν ανέφερε δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015 εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της Eurostat και λόγω του ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο μεταξύ, το Reuters επικαλείται προσχέδιο μνημονίου το οποίο έχει καταρτίσει το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% για το 2016 (με την κυβερνητική πρόβλεψη να μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%), πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% το 2017 και 1,5% το 2018 (ο στόχος όπως έχει τεθεί από τους Ευρωπαίους είναι 3,5% το 2018).

Για την αναθεώρηση προς τα κάτω των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας έχει προϊδεάσει το ΔΝΤ το προηγούμενο διάστημα, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία για δεύτερη εβδομάδα μετά τη διαρροή των wikileaks που έδωσε το αρχικό έναυσμα για κόντρα, συντηρεί τους υψηλούς τόνους κατά του Ταμείου, εκτιμώντας ότι αυτό επιχειρεί μέσω της αξιολόγησης να ανατρέψει τους όρους της συμφωνίας του καλοκαιριού προς το χειρότερο . Εξ ου και οι σχεδόν καθημερινές προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου, τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με το ΔΝΤ δόθηκε χθες από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έστρεψε τα βέλη προς το Ταμείο λέγοντας πως ενώ η Λαγκάρντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί στρατηγικής της κωλυσιεργίας εκ μέρους των στελεχών του, και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν επαληθεύεται μέχρι στιγμής η πρόθεσή του για το δεύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, προηγήθηκε άλλο «επεισόδιο» όπου η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε το λάθος για τον πολλαπλασιαστή, επικρίνοντας όμως ταυτόχρονα την κυβέρνηση για την μη ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι το Ταμείο παραδέχεται το λάθος αλλά εγκαλεί την κυβέρνηση που δεν το εφαρμόζει και να αφήνει αιχμές για τεχνοκράτες υπαλλήλους που στο ελληνικό πρόγραμμα επιδιώκουν την επιβεβαίωση των εμμονών τους.

Προειδοποίηση Σόιμπλε

Ενδεχομένως (και παραδόξως), η πιο «αισιόδοξη» πινελιά της χθεσινής ημέρας ήταν οι δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος αν κι επέμεινε στη γνωστή θέση του για το χρέος (να κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα δούμε αν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του χρέους) εξέπεμψε ένα κάποιο βαθμό βεβαιότητας για το κλείσιμο της αξιολόγησης σύντομα και προειδοποίησε ότι «δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι φέτος μια ελληνική κρίση».

Επίσης επέδειξε ψήγματα ελαστικότητας, έστω προφορικής σημειώνοντας πως «κανείς δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα μέχρι το τελευταίο γράμμα» αλλά πρόσθεσε και πως πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα: «το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγάζει νόημα και τα προαπαιτούμενα να ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που είχαμε συμφωνήσει από κοινού. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που οικοδομεί κανείς εμπιστοσύνη».

«Τhe numbers must add up», ήταν η σχετική αγγλική φράση που χρησιμοποίησε και ο Τσακαλώτος παραπέμποντας στον Σόιμπλε υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι αυτό δεν συγκρούεται με την ελληνική οπτική, ότι δηλαδή η Ελλάδα συμφωνεί με τους εταίρους στους στόχους αλλά παραμένει στην ευχέρειά της η επιλογή των μέσων με τα οποία θα τους πετύχει.

Πηγή: topontiki.gr