Προσφυγικό: Ψάχνουν και βιομηχανικούς χώρους σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Gazzetta team
Προσφυγικό: Ψάχνουν και βιομηχανικούς χώρους σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Προϋπόθεση για την καταλληλότητα των κτιρίων, είναι να μην βρίσκονται μακριά από τον κοινωνικό ιστό καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θέλουν να νιώθουν απομονωμένοι - Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου από τις επικοινωνιακές «βόμβες» Τόσκα.

H δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να απομακρύνει τους πρόσφυγες και μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη προσκρούει στην άρνησή τους.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις, αποδεχόμενο να εγκατασταθεί στους ανοιχτούς καταυλισμούς.

Όι υπόλοιποι απαιτούν να παραμείνουν σε χώρους φιλοξενίας μέσα στις μεγάλες πόλεις.

Έχοντας αποκλείσει τη λύση βίας, η κυβέρνηση προσπαθεί εμμέσως πλην σαφώς να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.

Με αυτό το πνεύμα κατασκευάστηκε ο χώρος υποδοχής στον Σκαραμαγκά.

Επειδή, όμως έχει γεμίσει, αρμόδιοι παράγοντες βρίσκονται σε αναζήτηση χώρων και κυρίως άδειων βιομηχανικών κτιρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Προϋπόθεση για την καταλληλότητα των κτιρίων, μάλιστα, είναι να μην βρίσκονται μακριά από τον κοινωνικό ιστό καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θέλουν να νιώθουν απομονωμένοι και η κυβέρνηση φαίνεται να σέβεται τις επιθυμίες τους.

Τα κτίρια αυτά θα στεγάσουν σχεδόν 20.000 άτομα, τα οποία μέχρι τώρα αρνούνται να μετακινηθούν από την Ειδομένη, το Ελληνικό και τον Πειραιά. Οι αρχές ασφαλείας, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των κατοίκων, λόγω του έκρυθμου κλίματος που επικρατεί μεταξύ των μεταναστών...

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, επικρατεί μεγάλη γκρίνια, καθώς «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει».

Κάποια κυβερνητικά στελέχη έχουν στρέψει τα βέλη τους στο υπουργείο Άμυνας και τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο κατηγορούν για κωλυσιεργία.

Στην πραγματικότητα υπάρχει μείζον ζήτημα συντονισμού μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Γιάννη Μουζάλα.

Η δυσλειτουργία έχει υποχρεώσει αρκετές φορές το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εμπλακεί για να καταλαγιάσει τα πνεύματα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αισθητά με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα λύσει διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζει ότι θα βάλει μία τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΚΟ, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου πάντως έχει προκαλέσει η στάση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Η κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση συνοδεύεται από μία επικοινωνιακή βόμβα. Μετά από τους «σημερινούς δαρμένους αυριανούς τζιχαντιστές», ξαναχτύπησε με τη δήλωση στην τηλεόραση της ΕΡΤ ότι «ο ελληνικός λαός δεν βιώνει το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά το νιώθει μόνο μέσω της τηλεόρασης». Όπως μας είπε κυβερνητική πηγή «Έχουμε αρκετά προβλήματα και η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται αρκετά. Δεν χρειάζεται να προκαλούμε τους πολίτες και να δυναμιτίζουμε το κλίμα».

Πηγή: protothema.gr