Νέο ασφαλιστικό: Κερδισμένο το 80% με αποδοχές κάτω από 1000 ευρώ

Gazzetta team
Νέο ασφαλιστικό: Κερδισμένο το 80% με αποδοχές κάτω από 1000 ευρώ
Κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι κύριες συντάξεις μετά το 2018 ο Κατρούγκαλος.

To 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 260.000 άτομα, θα υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί στη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ.Κατρούγκαλος, υποστήριξε στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με σκοπό την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο ότι εξασφαλίζεται η προσέγγιση με τους δανειστές μέσα από ένα μείγμα προτάσεων που θα περιλαμβάνει

α. περικοπές συντάξεων

β. λελογισμένη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (1,5% για τρία χρόνια ή 1% για έξι χρόνια)

γ. αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων

Επιπλέον, παραθέτοντας παραδείγματα νέων συντάξεων ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι για το 80% των σημερινών ασφαλισμένων που εισπράττουν μισθό κάτω από 1000 ευρώ οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες.

Π.χ. Με μισθό 700 ευρώ και 36 χρόνια ασφάλισης ο εργαζόμενος θα πάρει σύνταξη 632 ευρώ από 575.

Ο υπουργός εργασίας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι κύριες συντάξεις μετά το 2018 ενώ, με τις εκπτώσεις που έγιναν δεκτές για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, τόνισε ότι το 80% των επιστημόνων και των επαγγελματικών θα πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές από όσα πληρώνουν σήμερα.

Πάντως ο υπουργός εργασίας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον για υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι η συνταξιοδοτική πίτα είναι μεν μικρότερη, αλλά μοιράζεται με δικαιότερο τρόπο προς όφελος των αδυνάμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες της πρότασης που θα καταθέσεις προς ψήφιση στη Βουλή λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια φάση ποσοτικοποίησης και ανταλλαγής στοιχείων με την Τρόικα.

«Δεν θεωρώ ότι είναι παραγωγικό να αποδεσμεύσω άλλες λεπτομέρειες», τόνισε χαρακτηριστικά και με στόμφο δεσμεύθηκε: «Το βασικό είναι ότι δεν θα θιγούν άλλο οι συνήθεις ύποπτοι».

Ανάλογη ρύθμιση με αλλαγές στο ασφαλιστικό θα προωθηθεί και για το δημόσιο.

Πηγή: protothema.gr