Έτσι επιδρά το LSD στον εγκέφαλο

Gazzetta team
Έτσι επιδρά το LSD στον εγκέφαλο
Η ψηφιακή απεικόνιση του εγκεφάλου μετά τη χορήγηση του ναρκωτικού είναι εντυπωσιακή, καθώς οι παραισθήσεις εμφανίζονται σε πολλά σημεία.

Tον τρόπο που ένα συνθετικό ναρκωτικό, όπως το LSD, επιδρά στον εγκέφαλο, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες.

Το Imperial College στο Λονδίνο πραγματοποίησε διήμερη έρευνα σε 20 απολύτως υγιείς εθελοντές. Την πρώτη ημέρα τους χορηγήθηκε ενέσιμη μορφή του ναρκωτικού (75 mcg) και τη δεύτερη εικονικό φάρμακο (placebo).

Η ψηφιακή απεικόνιση του εγκεφάλου μετά τη χορήγηση του ναρκωτικού είναι εντυπωσιακή, καθώς οι παραισθήσεις εμφανίζονται ως έντονη δραστηριότητα σε πολλά σημεία του νευρικού συστήματος.

Τμήματα του οργάνου που υπό κανονικές συνθήκες είναι απομονωμένα, τώρα απεικονίζονται να επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εθελοντές με κλειστά μάτια έβλεπαν εικόνες που προέρχονται από διάφορά σημεία του εγκεφάλου και όχι από το συνηθισμένο σημείο στο πίσω μέρος του, όπως συμβαίνει υπό κανονικές συνθήκες.

Ο καθηγητής David Nutt τόνισε ότι οι ερευνητές περίμεναν 50 χρόνια γι' αυτή τη στιγμή. “Για την νευρολογία αυτή η ανακάλυψη είναι ότι για το φυσική το μποζόνιο του Χιγκς”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το LSD δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1938, αλλά οι ψυχολογικές επιδράσεις του έγιναν γνωστές το 1943. Τις δεκαετίες του '50 και του '60 χρησιμοποιήθηκε στην ψυχιατρική έρευνα, αλλά η υιοθέτησή του ως ναρκωτικό οδήγησε στην απαγόρευσή του.


Πηγή: thetoc.gr