Οι δανειστές ζητούν 27 αποκρατικοποιήσεις & 6,4 δισ.

Gazzetta team
Οι δανειστές ζητούν 27 αποκρατικοποιήσεις & 6,4 δισ.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασαν στην κυβέρνηση οι θεσμοί, ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων ανεβαίνει στις 27 από 23. Προβλέπονται έσοδα 6,4 δισ. ευρώ.

Την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ ζητούν οι δανειστές. Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασαν στην κυβέρνηση οι θεσμοί, ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων ανεβαίνει στις 27 από 23 που αναγράφονταν στο τελευταίο πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan ή ADP).

Ειδικότερα το «μνημόνιο», όπως τιτλοφορείται το έγγραφο έχει στη διάθεσή της η Καθημερινή, προβλέπει έσοδα από αυτή τη διαδικασία ύψους 6,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017, βάζοντας ίσως έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, τέλος στις προσδοκίες πολλών μελών της κυβέρνησης πως το ΤΑΙΠΕΔ θα σταματήσει τις αποκρατικοποιήσεις μόλις ολοκληρώσει τις 9 και μόνον, όπως αναφέρουν συχνά, ιδιωτικοποιήσεις.

Και αυτό ανεξάρτητα από τη δημιουργία του νέου ταμείου των λεγόμενων 50 δισ, για το οποίο το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι θα περιλάβει και άλλες κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις...

Tα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εμφανίζεται στο προσχέδιο να δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα ιδιωτικοποιήσει το Ταμείο, αφορούν στα περιφερειακά λιμάνια, στις μαρίνες και στα ακίνητα που ελέγχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στο ADP.

Σημειώνεται ότι οι 9 ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες συχνά αναφέρονται κάποιοι υπουργοί, όπως εσχάτως οι κ. Χρ. Σπίρτζης και Θεοδ. Δρίτσας υπονοώντας πως σε αυτές εξαντλούνται ο υποχρεώσεις της Αθήνας είναι τα περιφερειακά αερδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, και το “Ελ. Βενιζέλος”.

Ωστόσο οι ιδιωτικοποιήσεις που ήδη προβλέπει το ADP του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνουν: το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, το εναπομείναν 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που δεν έχει μεταβιβαστεί ακόμα στο ΤΑΙΠΕΔ, την Εγνατία Οδό, το 17% της ΔΕΗ (ή και το υπόλοιπο 35%, σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο, εάν δεν προχωρήσει το πλάνο για μείωση του μεριδίου αγοράςς της κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2017 και κάτω του 50% ως το 2020), το 100% της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για 15 ακίνητα, τον διαγωνισμό για το Ποσείδι Χαλκιδικής, τη Μαρίνα Αλίμου μαζί με τη Μαρίνα Χίου, τη Μαρίνα Πύλου και τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου άλλων ακινήτων.

Οι δανειστές ζητούν, επίσης, αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ κα το Ελληνικό.


Πηγή: thetoc.gr