Ομπάμα: «Το μεγαλύτερο λάθος της θητείας μου είναι η Λιβύη» (vid)

Gazzetta team
Ομπάμα: «Το μεγαλύτερο λάθος της θητείας μου είναι η Λιβύη» (vid)
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε δημοσίως ότι η ελλιπής προετοιμασία των ΗΠΑ για την μετά-Καντάφι εποχή ήταν το χειρότερο λάθος της προεδρίας του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα σκαμπανεβάσματα της θητείας του στο Fox News δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν είχαν αντιληφθεί επακριβώς τι θα επακολουθούσε μετά την πτώση του Λίβυου Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της χώρας του.

Είπε, ωστόσο, ότι η παρέμβαση της χώρας του και των συμμάχων της στη Λιβύη ήταν «το σωστό πράγμα που έπρεπε να κάνουμε». Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πραγματοποίησαν σειρά αεροπορικών επιδρομών που αποσκοπούσαν στην προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011. Αλλά μετά τον θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης από τους εξεγερμένους, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος με δύο αντίπαλα κοινοβούλια και κυβερνήσεις να σχηματίζονται.

Κύριο στοιχείο αυτής της ελλιπούς προετοιμασίας ήταν και ότι το Ισλαμικό Κράτος (IS) κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην Λιβύη, με την χώρα να γίνεται ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης των προετοιμασιών τους.


Νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ έφτασε στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ποιος ασκεί τον έλεγχο και την πολιτική εξουσία στην χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα μιλάει ανοικτά για την εξέλιξη της επέμβασης των δυτικών στην Λιβύη, καθώς πριν λίγο μόνο καιρό είχε κατηγορήσει εμμέσως την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία ότι συνέβαλλαν στο χάος που επικρατεί σήμερα στην χώρα.

Από την άλλη, ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στα θετικά, τονίζοντας ως μεγαλύτερη συμβολή του την αποτροπή μιας νέας οικονομικής κρίσης για τις ΗΠΑ και ως καλύτερη μέρα της Προεδρίας του, την ημέρα που «πέρασε» την μεταρρύθμιση στην Υγεία.


Πηγή: iefimerida.gr