Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα να ανέβει η ακροδεξιά, σημειώνει η LIberation

Gazzetta team
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα να ανέβει η ακροδεξιά, σημειώνει η LIberation
Άρθρο - ανταπόκριση της γαλλικής εφημερίδας σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας

Με τίτλο «Η απελπισία δημιουργήσει μια μορφή πανικού», η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γύρω από το προσφυγικό, ενώ διαπιστώνει άνοδο της ακροδεξιάς, την οποία και αποδίδει στην απουσία του κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Χίος υφίσταται ακόμη περισσότερο τις συνέπειες του κλεισίματος των ευρωπαϊκών συνόρων γιατί ξεκίνησαν οι υποχρεωτικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία αλλά και γιατί η άκρα δεξιά μπαίνει στο παιχνίδι», σημειώνει η αρθρογράφος και προσθέτει: «Όπως και άλλα ελληνικά νησιά, έτσι και η Χίος είδε να καταφθάνουν πάνω από χίλιοι μετανάστες καθημερινά από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016. Όμως, η βραδύτητα του συστήματος μεγαλώνει το πρόβλημα.

Από τις 20 Μαρτίου, όταν άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας, μόνος ένας υπεύθυνος για το πολιτικό άσυλο ήταν εκεί για να καταγράψει τις πρώτες 833 αιτήσεις ασύλου. Ως την περασμένη Κυριακή είχε εξετάσει μόνο δέκα αιτήματα και είχε απορρίψει τα εννέα». Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, «το σύστημα είναι στοιχειώδες, θολό και αμφισβητείται».

Ο διευθυντής σύνταξης του «Πολίτη της Χίου», Νίκος Κατσαράκης τονίζει στη Liberation: «Είναι σκέτο σόου. Ενώ στέλνονται πίσω αυτοί οι δυστυχισμένοι, στη Χίο φθάνουν καθημερινά οι διπλοί. Η συμφωνία με την Τουρκία είναι απάτη, η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει τη διακίνηση γιατί παίζονται πολλά χρήματα. Πρόκειται για μπίζνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους Τούρκους διακινητές. Η Ελλάδα θυσιάστηκε δύο φορές: μία το 2015 για να σώσει το ευρώ και το 2016 στο βωμό της προσφυγικής κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απόγνωση να δημιουργεί ένας είδος πανικού».

Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις της Νατάσας Στραχίνη, μιας δικηγόρου που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων στη Χίο, η οποία τονίζει πως μέχρι σήμερα όλοι μιλούσαν για πρόσφυγες, ενώ τώρα τα ΜΜΕ, ακόμη και οι απλοί άνθρωποι κάνουν λόγο για μετανάστες. «Περιοδικά, ξεχνούν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα», τονίζει και προσθέτει: «Όλοι οι κανόνες άλλαξαν βίαια στις 20 Μαρτίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που βρίσκονταν από επιλογή στη ΒΙΑΛ, λίγο έξω απο την πόλη, βρέθηκαν ξαφνικά στη φυλακή με απαγόρευση εισόδου και εξόδου. Και κανείς δεν τους ενημέρωσε για αυτή την αλλαγή στο status quo».

Πηγή: lifo.gr