"Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη" λέει ο Τσίπρας

Gazzetta team
"Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη" λέει ο Τσίπρας
Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω τις πολιτικές λιτότητες και να επιστρέψει στα μονοπάτια της ανάπτυξης εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον Πορτογάλο ομόλογό του.

«Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και η αλλαγή της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των προοδευτικών δυνάμεων να αλλάξουν τους συσχετισμούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, εκτιμώντας πως Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να αποτελέσουν τα στηρίγματα ώστε η Ευρώπη να βρει την αξία της και τον προσανατολισμό της.

«Τώρα είναι πιο σημαντικό, από ποτέ, να προωθήσουμε μια ατζέντα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε:

«Καταλήξαμε στην κοινή πεποίθηση ότι αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη χώρα είναι την δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Σε αυτήν την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε και σε αυτήν θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Η Ευρώπη μπορεί μόνη της να επιστρέψει στα μονοπάτια της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Τσίπρας: Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να βρει πάλι τις αξίες της

«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση γιατί δεν απέδωσαν αποτελέσματα σε καμία από τις χώρες όπου εφαρμόστηκαν», ανέφερε με τη σειρά του ο πορτογάλος πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών.

Πηγή: ethnos.gr