Σταθερά χαμηλές οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Β. Αιγαίου

Gazzetta team
Σταθερά χαμηλές οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Β. Αιγαίου
Οι ροές των μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξακολουθούν να είναι σταθερά χαμηλές. Το τελευταίο τριήμερο, από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα Δευτέρα, στα νησιά πέρασαν μόλις 176 άτομα παρά τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα στην περιοχή του Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο, έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερα για τη Λέσβο, το Σαββατοκύριακο δεν καταγράφηκε στο hot spot της Μόριας ούτε μια άφιξη. Στη Χίο χθες καταγράφηκαν 35 αφίξεις, ενώ στη Σάμο όλο το τριήμερο δεν καταγράφηκε καμία άφιξη.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 439 προσφύγων στη Λέσβο, 185 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 3527, στη Χίο 1824 και στη Σάμο 465. Στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα hot spot συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα hot spot τούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.


Πηγή: topontiki.gr