Την EΛ.ΑΣ κατηγορούν τα Σκόπια για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Gazzetta team
Την EΛ.ΑΣ κατηγορούν τα Σκόπια για τα επεισόδια στην Ειδομένη
Με αιχμές εναντίον των ελληνικών αστυνομικών αρχών απάντησαν τα Σκόπια στα ελληνικά διαβήματα με αφορμή τα επεισόδια που συνέβησαν στην Ειδομένη της Κυριακή.

Σε εκτενή ανακοίνωσή του, το υπουργείο εσωτερικών της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις «δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή», τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 14 σκοπιανών αστυνομικών και εννέα στρατιωτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν την είσοδό τους στο έδαφος της χώρας.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας και το μεσημέρι της Κυριακής, ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην πΓΔΜ, Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα. Ο κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Εκτονώθηκε η κατάσταση

Η βροχή που άρχισε να πέφτει το απόγευμα της Κυριακής λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ' όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη, συνεχή χρήση δακρυγόνων από τις αρχές της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε νεαρός πρόσφυγας από το βόρειο Ιράκ, «να μην μπορούμε να μείνουμε ούτε μέσα στη σκηνή».

Συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από τα σημερινά επεισόδια. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των επεισοδίων.


Πηγή: kathimerini.gr