Το Facebook σχεδιάζει προγραμμα για να βλέπουν οι τυφλοί τις φωτογραφίες

Gazzetta team
Το Facebook σχεδιάζει προγραμμα για να βλέπουν οι τυφλοί τις φωτογραφίες
Ο ιθύνων νους πίσω από το λογισμικό είναι ο Ματ Κινγκ, ένας τυφλός ηλεκτρολόγος μηχανικός του Facebook που έχασε πριν χρόνια την όρασή του από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Kαθημερινά ανεβαίνουν στον Ιστό περίπου 1.8 δισεκατομμύρια νέες φωτογραφίες με την συντριπτική πλειοψηφία τους να διακινούνται στο Twitter, το Instagram και το Facebook. Ωστόσο, μέχρι τώρα ήταν αδύνατο για τους τυφλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιληφθούν, να επεξεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν με αυτού του είδους τα αρχεία. Όμως μια νέα υπηρεσία του Facebook έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

Τα υφιστάμενα ειδικά λογισμικά περιήγησης στον Ιστό για τυφλούς μετέτρεπαν τα κείμενα των ιστοσελίδων σε ήχο, αλλά δεν επέτρεπαν την περιγραφή όλων των υπολοίπων πληροφοριών όπως οι φωτογραφίες ή τα αρχεία GIF. Με την χρήση νέων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όμως, οι σέρβερ του Facebook μπορούν πλέον να «καταλάβουν» και να περιγράψουν το περιεχόμενο των φωτογραφιών στους τυφλούς χρήστες.

Για την ώρα το σύστημα αναγνωρίζει περίπου 80 χαρακτηριστικά αντικείμενα και τοπία - μία μικρή μόνο γκάμα μεταφορικών μέσων (αυτοκίνητο, αεροπλάνο, βάρκα), φαγητών (παγωτό, σούσι, πίτσα), εξωτερικών χώρων (βουνό, παραλία, γκαζόν) και χαρακτηριστικών προσώπου ή αξεσουάρ (γυαλιά, μούσι, χαμόγελο). Κάθε μέρα όμως, εκατομμύρια νέες φωτογραφίες εισάγονται στις βάσεις δεδομένων και το σύστημα AI γίνεται όλο και πιο «έξυπνο» με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον η AI του facebook θα είναι «πρακτικά αλάνθαστη».

Ο ιθύνων νους πίσω από το λογισμικό είναι ο Ματ Κινγκ, ένας τυφλός ηλεκτρολόγος μηχανικός του Facebook που έχασε πριν από χρόνια την όρασή του από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια – μία πάθηση που καταστρέφει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.


Ο Ματ Κινγκ, η Σάομεϊ Γου και ο Τζέφρι Γουίλαντ βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη και εξέλιξη του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης του facebook

«Στο facebook πολλά από τα 'γεγονότα' είναι απολύτως οπτικά», εξηγεί ο Κινγκ. «Και κάποιος που είναι τυφλός νιώθει ότι βρίσκεται συχνότατα εκτός συζήτησης – όπως όταν βρίσκεται σε κάποιον εξωτερικό χώρο».

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο Κινγκ χρησιμοποιεί μία μέθοδο αναγνώρισης αντικειμένων για να «αντιληφθεί» τί περιέχει μία φωτογραφία. «Πλέον τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εξελιχθεί αρκετά ώστε να είναι εφικτό να περιγράψουν σε εμάς εικόνες με λογικό και κατανοητό τρόπο. Είναι ακόμη σε αρχικά στάδια ανάπτυξης αλλά είναι μία αρχή προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε κανείς να μην μένει έξω από την κουβέντα».

Ο Κινγκ και το Facebook θέλουν να πάνε το σύστημα ένα βήμα παραπέρα και να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπων ώστε να ταυτοποιούνται αμέσως τα άτομα σε μία φωτογραφία αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που αντιδρούν εγείροντας ζητήματα ιδιωτικότητας.

Για τον Κινγκ είναι ζήτημα αρχής – άνθρωποι με προβλήματα όρασης θα πρέπει να απολαμβάνουν ισότιμη πρόσβαση στο περιεχόμενο που ανεβαίνει στον Ιστό. «Έχω δικαίωμα να αντιλαμβάνομαι έστω και εμμεσως αυτές τις λεπτομέρειες», τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής για ζητήματα πρόσβασης του Facebook, Τζεφ Γουίλαντ, που τονίζει πως η εταιρεία επενδύει στην ισότιμη πρόσβαση και σε νέες στρατηγικές προσέγγισης αυτών κοινοτήτων που θα τους επιτρέψουν να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες του facebook. «Είναι στο χέρι μας να λειτουργήσουμε σαν εξισωτές και να ενδυναμώσουμε την φωνή των συνανθρώπων μας», υπογραμμίζει.

Πηγή: skai.gr