Χωρίς τον Κατρούγκαλο η συνάντηση κυβέρνησης - Τρόικας

Gazzetta team
Χωρίς τον Κατρούγκαλο η συνάντηση κυβέρνησης - Τρόικας
Ξεκίνησαν λίγο μετά από τις 21.00 το βράδυ οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση δεν μετέχει τελικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

ύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μεταφορά της ώρας έναρξης των διαπραγματεύσεων έγινε μετά από αίτημα των εκπροσώπων των Θεσμών.

Το αρχικό ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις πέντε το απόγευμα. Πήρε την πρώτη αναβολή για τις 8 το βράδυ και μόλις πριν από λίγο έγινε γννωστό ότι η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο θα ξεκινήσει μια ώρα αργότερα, στις 9, και αναμένεται να κρατήσει ως τα ξημερώματα.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνονταν από το πρωί αλλεπάλληλες συσκέψεις, ενώ στις 2 το μεσημέρι, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση, κ.κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κατρούγκαλος και Χουλιαράκης, πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για συζητήσεις με τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, ο χθεσινός γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 3 σήμερα τα ξημερώματα.

Εξερχόμενος του ξενοδοχείου στο οποίο γίνονται οι συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος ότι ως τα χαράματα της Δευτέρας θα υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - δανειστών σε δύο κείμενα που θα έχει μάλιστα μαζί του στην Ουάσιγκτον στη σύνοδο του ΔΝΤ.

«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σσ σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», είπε και πρόσθεσε ότι υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από 10 και πλέον ώρες διαβουλεύσεων το Σάββατο, φαίνεται πως οι δανειστές έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και επιμένουν σε μεγάλες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης και στα φορολογικά μέτρα.

Νωρίτερα το Σάββατο υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Πηγή: ethnos.gr