Ρωσικές επενδύσεις «κουβαλά» στην Αθήνα ο Πούτιν

Gazzetta team
Ρωσικές επενδύσεις «κουβαλά» στην Αθήνα ο Πούτιν
Σε ποιους τομείς ενδιαφέρεται να ρίξει χρήματα η Μόσχα.

Σημαντικές επενδυτικές κινήσεις αναμένει το κυβερνητικό επιτελείο από την «απόβαση» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να προσγειωθεί στην Αθήνα στις 27 Μαΐου, ωστόσο η τελική ημερομηνία μένει να οριστικοποιηθεί από το ρωσικό επιτελείο.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη κατά το τριήμερο ταξίδι της στη Ρωσία με αφορμή το αφιερωματικό έτος για τις ελληνορωσικές σχέσεις, κλείδωσε τις περισσότερες λεπτομέρειες για το επικείμενο ταξίδι ενός εκ των ισχυρότερων ηγετών της υφηλίου.

Το εν λόγω ταξίδι, στο οποίο βασίζει πολλά το Μαξίμου, αποφασίστηκε σε μία συγκυρία κατά την οποία η Μόσχα λόγω της διακοπής όλων των έργων με την Τουρκία και της ουκρανικής κρίσης, αναζητά διέξοδο προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί επί του παρόντος έναν δίαυλο προς την ΕΕ. Η γεωπολιτική συγκυρία μπορεί να αποτελέσει αρωγό στην προσπάθεια της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον της Μόσχας επικεντρώνεται σε τρεις επενδυτικούς άξονες. Την ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Πέραν της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την αποκρατικοποίηση της οποίας έχει ήδη εκφραστεί ρωσικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, Ρώσοι επενδυτές «καλοβλέπουν» τον τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα το φιλόδοξο έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με την Ηγουμενίτσα με δίκτυο παράλληλα με την Εγνατία οδό.

Στον τομέα του τουρισμού, ήδη το 2015 οι αφίξεις από τη Ρωσία σημείωσαν ρεκόρ, το οποίο μπορεί σύμφωνα με εκτιμήσεις να φτάσει ακόμα και σε διπλασιασμό ένεκα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως οι αφίξεις Ρώσων τουριστών, μετά τον «αποκλεισμό» της Τουρκίας, μπορεί να φτάσουν και τα 2 εκατομμύρια μέσα στη σεζόν.

Ήδη μάλιστα, αναφορικά με το θέμα της απαιτούμενης βίζας, έκτακτο προσωπικό αναμένεται να επιστρατευθεί προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση των απαιτούμενων εγγράφων ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η προεργασία από ελληνικής πλευράς έχει προχωρήσει, με εμπορικούς συλλόγους να έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για εκπτώσεις της τάξεως του 20% για όλους τους Ρώσους τουρίστες. Το μέτρο μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το προσεχές διάστημα.

Στον τομέα των κυρώσεων, οι οποίες έχουν στοιχίσει στις ελληνικές εξαγωγές, η Ρωσία δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιλεκτική άρση του εμπάργκο. Ωστόσο, Αθήνα και Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επανενεργοποιήσουν τα μεικτά σχήματα που είχαν σκεφτεί το περασμένο έτος, προκειμένου να «παρακαμφθεί» το εμπάργκο, μέσα από κοινοπραξίες εταιριών ελληνικού και ρωσικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, αναφορικά με το μείζον ενδιαφέρον της Μόσχας για την ενεργειακή διέξοδο προς την Ευρώπη, η αναβίωση του ελληνο-ιταλικού αγωγού ITGI, ο οποίος θα δρα επικουρικά με τον TAP και αναμένεται να μπει άμεσα «μπροστά», για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ήδη βρίσκεται στο πρώτο στάδιο υλοποίησης.


Πηγή: newsbeast.gr