Κώδικας συμπεριφοράς: «Ομερτά» στους βουλευτές για 2 χρόνια

Gazzetta team
Κώδικας συμπεριφοράς: «Ομερτά» στους βουλευτές για 2 χρόνια
Ρήτρα εχεμύθειας θα υπογράφουν οι βουλευτές -Τι προβλέπει η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές παρουσιάζει η τελική πρόταση του Προεδρου της Βουλης Νίκου Βούτση για τον Κώδικα ορθής συμπεριφοράς των βουλευτών. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόπειρα σύνταξης «Savoir faire» για βουλευτές είχε γίνει επι προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη από τον τότε πρόεδρο της επιτροπής Δεοντολόγίας Χρηστο Μαρκογιαννάκη. Το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί τότε, με το κείμενο που μοίρασε πρόσφατα ο κ. Βούτσης στα κόμματα έχει ελάχιστες διαφορές, ορισμένες εκ των οποίων όμως με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα προβλέπεται πως οι βουλευτές κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους υπογράφουν δήλωση εχεμύθειας που θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ιδίον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους». Η απαγόρευση ισχύει και για μια διετία από την λήξη των καθηκόντων τους ενώ αφορά το σύνολο των εγγράφων και όχι μόνο τα διαβαθμισμένα. Είναι δε τόσο γενική που προκαλεί προβληματισμό για το αν αποπειράται προσπάθεια τρομοκράτησης των βουλευτών να χρησιμοποιούν στοιχεία που εκθέτουν την κυβέρνηση.

Επίσης, στα πειθαρχικά μέτρα έχει προστεθεί διάταξη που προβλέπει πως ο βουλευτής εις βάρος του οποίου έχει διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του οργάνου της Βουλής ή σε σχετικές ψηφοφορίες που σχετίζονται με την ως άνω σύγκρουση συμφερόντων. Τι θα γίνει όμως εάν κατά την συζήτηση νομοσχεδίου για την ρύθμιση μισθολογικών ή συνταξιοδοτικών διαπιστωθεί πως βουλευτής ή υπουργός είχε στο παρελθόν ως δικηγόρος αναλάβει σχετικές δικαστικές υποθέσεις εργαζομένων;

Σε καθε περίπτωση το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή απο τα μέλη των επιτροπών Δεοντολογίας και Κανονισμού της Βουλης προκειμένου να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο των τελικών διατάξεων που θα εισαχθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Η πρόταση του κ. Βουτση έχει ως εξής:









Πηγή: protothema.gr