+slo-gun

Ο Τραμπ ξαναχτυπά! Ζητά από το Μεξικό να πληρώσει το τείχος στα σύνορα

Ο Τραμπ ξαναχτυπά! Ζητά από το Μεξικό να πληρώσει το τείχος στα σύνορα

Ο Τραμπ ξαναχτυπά! Ζητά από το Μεξικό να πληρώσει το τείχος στα σύνορα

Aπειλί ότι θα απαγορεύσει την αποστολή εμβασμάτων των Μεξικανών εργαζόμενων στις ΗΠΑ προς την χώρα τους με στόχο να συλλέξει χρήματα για την κατασκευή του τείχους.  

Οι καινοφανείς (και προπάντων επικίνδυνες) ιδέες του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν τέλος. Η γκάμα των απόψεών του γίνεται όλο και πιο ακραία, καθώς πλησιάζουν οι τελευταίες αναμετρήσεις που θα κρίνουν αν όντως θα παραμείνει μέχρι τέλους το φαβορί της κούρσας.

Το νέο του χτύπημα είναι αυτό που προέκυψε από τη νέα του δήλωση σύμφωνα με την οποία δηλώνει αποφασισμένος να υποχρεώσει το Μεξικό να πληρώσει το ίδιο το τείχος στα σύνορα με τις ΗΠΑ που θα κλείσει τον δρόμο στους μετανάστες που μπαίνουν στην χώρα. 

Μάλιστα για να το επιτύχει αυτό έφτασε στο σημείο να προτείνει μία απίστευτη λύση για την χρηματοδότηση της ιδέας του: να αποκλείσει την αποστολή των εμβασμάτων από τους μετανάστες των ΗΠΑ πίσω στην χώρα τους, κάτι που είναι προφανές ότι πέρα από ελεγχόμενο ως προς τη νομιμότητά του θα οδηγήσει σε άμεσο μαρασμό την οικονομία του Μεξικού.

Σε δισέλιδη αναφορά του που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα χρησιμοποιήσει έναν αντιτρομοκρατικό νόμο των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά χρημάτων στο Μεξικό εκτός εάν η μεξικανική κυβέρνησή καταβάλλει εφάπαξ ένα ποσό ύψους 5 έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το κόστος για την κατασκευή του τείχους.

Μάλιστα με πλήρη κυνικό τρόπο σημειώνει ότι «Πρόκειται για μια εύκολη απόφαση για το Μεξικό». 

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ περί οικοδόμησης ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς τοποθετήσεων εναντίον των παράτυπων μεταναστών. Το Μεξικό απέρριψε το ενδεχόμενο να καταβάλει οποιοδήποτε κόστος για το τείχος. Δεν είναι σαφές πόσο θα κόστιζε η ανέγερσή του.

Οποιαδήποτε ενέργεια που θα στοχοθετεί τα εμβάσματα τα οποία στέλνουν στο Μεξικό πρόσωπα που ζουν στις ΗΠΑ θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας αυτής. Το Μεξικό είναι η χώρα που λαμβάνει τα περισσότερα εμβάσματα από τις ΗΠΑ, ήτοι σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των δαπανών του κράτους.

Τα περισσότερα εμβάσματα προέρχονται από την Καλιφόρνια, το Τέξας, το Ιλινόι και τη Νέα Υόρκη σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal τον Φεβρουάριο που επικαλείτο στοιχεία από την Τράπεζα του Μεξικού.

Στο ίδιο υπόμνημα, η ομάδα του δισεκατομμυριούχου επαναλαμβάνει την θέση ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερο το καθεστώς όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου (βίζες), δηλαδή είτε να καταργηθούν, είτε να επιβάλλονται υψηλότερες χρεώσεις στους Μεξικανούς που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

«Το κόστος της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα δε συγκρίνεται με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δαπανάμε κάθε χρόνο παρέχοντας υπηρεσίες κι επιδόματα στους παράτυπους μετανάστες» τονίζεται στο υπόμνημα, το οποίο αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet