+slo-gun

Η Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα: "Θέλουμε να μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα"

ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ

Η Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα: "Θέλουμε να μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα"

Η Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα: "Θέλουμε να μείνει  το ΔΝΤ στην Ελλάδα"

Κατά πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την οργή της για τη διαρροή της συνομιλίας των στελεχών του Ταμείου - Η ίδια εκτίμησε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμα στο επιθυμητό σημείο» και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ιδιωτικοποιήσεις!

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή της συνάντηση στο Βερολινο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία και του Πολ Τόμσεν, από την πλευρά του Ταμείου. 

Κληθείσα, από την FAZ, να σχολιάσει την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο, σχετικά με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι πολύ χαμηλότερα από τον στόχο των 15 δισ. ευρώ, η κυρία Μέρκελ βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στα ελληνικά ζητήματα.

Όπως είπε, κατά τη σημερινή συνάντησή της με την επικεφαλής του ΔΝΤ, έγινε μόνο μία αναφορά στην Ελλάδα, ενώ ξεκαθάρισε, όπως αναμενόταν, ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στην πάγια θέση του Βερολίνου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εντός της ευρωζώνης, είπε ωστόσο ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι ανακούφισης της Ελλάδας από το βάρος του χρέους, που θα μπορούσαν να εξεταστούν -όπως π.χ. η παράταση στην αποπληρωμή του.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας στην ίδια ερώτηση πρί αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που επιθυμούμε», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση από πλευράς ξένων επενδυτών. 

Το ραντεβού των δύο πλευρών θεωρήθηκε ευρέως ως καθοριστικό για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και τις αποκαλύψεις Wikileaks. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ωστόσο απέκτησε νέα «βαρύτητα» και αναμενόταν, ούτως ή άλλως, με ξεχωριστό ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί, όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 22 Απριλίου.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις πιέσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη λήψη λιγότερων μέτρων, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Βερολίνο, αν και «καίγεται» για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα ήταν καταστροφική για την Άνγκελα Μέρκελ, όπως παρατηρούν και τα γερμανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη Welt, για παράδειγμα, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη θέση ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει κούρεμα, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα, δεδομένου ότι η παραμονή του Ταμείου υπήρξε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της γερμανικής βοήθειας προς την Αθήνα. Η κυρία καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει συνεπώς να κάνει ένα συμβιβασμό με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, νωρίτερα σήμερα, η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την Αθήνα και ότι οι στόχοι του Ταμείου ήταν και είναι δύο: α) να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και β) να εξοπλιστεί η ελληνική οικονομία με ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, για να είναι ανεξάρτητη.

Την ώρα, πάντως, που η Αθήνα επιδιώκει ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις 22 Απριλίου, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί περί τις αρχές Μαΐου. Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η επιτυχής αξιολόγηση συνιστά προϋπόθεση τόσο για την εκταμίευση περαιτέρω χρημάτων προς την Αθήνα όσο και για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Πηγή: protothema.gr

Best of internet