Σε αυτό το χωριό, 1 στους 5 κατοίκους ζει πάνω από 100 χρόνια

Gazzetta team
Σε αυτό το χωριό, 1 στους 5 κατοίκους ζει πάνω από 100 χρόνια
Ειδική ομάδα γιατρών και επιστημόνων πρόκειται να αναζητήσει το μυστικό της μακροζωίας σε ένα μικρό χωριό της νότιας Ιταλίας, όπου 300 κάτοικοι πλησιάζουν ή έχουν ήδη ξεπεράσει την ηλικία των 100 ετών!

Μια ειδική ομάδα γιατρών και ειδικών επιστημόνων πρόκειται να αναζητήσει το μυστικό της μακροζωίας σε ένα μικρό χωριό στη δυτική ακτή της νότιας Ιταλίας, το Ακιαρόλι, όπου 300 κάτοικοι, από το συνολικό πληθυσμό των 2000, πλησιάζουν ή έχουν ήδη ξεπεράσει την ηλικία των 100 ετών. Περίπου το 20% του πληθυσμού δηλαδή.

Αξιοσημείωτο δε πως στο χωριό το ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και νόσου Αλτσχάιμερ, συνήθη προβλήματα σε υπερήλικες, παραμένει εντυπωσιακά χαμηλό, κάτι που εντείνει το μυστήριο για τους κατοίκους που μακροημερεύουν εντυπωσιακά!

Την έρευνα θα αναλάβουν αμερικανοί και ιταλοί γιατροί και επιστήμονες. Θα είναι μακρά σε διάρκεια και αρκετά λεπτομερής, καθώς θα εξετάσει τους γενετικούς παράγοντες, τις συνήθειές τους, όπως διατροφή και άσκηση, αλλά και εξωγενή στοιχεία, όπως το φυσικό περιβάλλον του χωριού.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η δίαιτα των κατοίκων περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ψάρια, γαύρο – σήμα κατατεθέν της περιώνυμης ιταλιάνικης σαλάτας του Καίσαρα- και ελαιόλαδο, ενώ τα φαγητά τους περιέχουν πάντοτε σε μεγάλο βαθμό δενδρολίβανο, μυρωδικό στο οποίο αποδίδονται αντιγηραντικές ιδιότητες. Το καρνοσικό οξύ, αυτή είναι η ακριβής η ουσία που το δενδρολίβανο περιέχει και φαίνεται να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της μνήμης.

SONY DSC
Οι κάτοικοι δεν ασκούνται, δεν κολυμπούν, είναι καπνιστές και υπέρβαροι. Μοναδική άσκηση οι ανηφορικοί δρόμοι του χωριού (gfdesimone@Flickr)

Από τα πρώτα δείγματα, η μακροζωία των κατοίκων δεν φαίνεται αποτέλεσμα κόπου και κάποιας ιδιαίτερης προσπάθειας, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι είναι καπνιστές και υπέρβαροι. Δεν τρέχουν, δεν κολυμπούν ιδιαιτέρως αλλά η γεωγραφική θέση του χωριού «επιβάλλει» την καθημερινή τους άσκηση: βρίσκεται πάνω σε λόφο, επομένως περπατούν καθημερινά σε ανηφορικούς δρόμους.

Η εν λόγω έρευνα θα περιλαμβάνει εξετάσεις για το μεταβολισμό, μετρήσεις βιομετρικές αλλά και μελέτη όλων των πρωτεϊνών που ευθύνονται για τις καρδιακές παθήσεις, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τις νεφροπάθειες και τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τις πρότερες εκτιμήσεις για την… αιώνια ζωή τους, αιτία φαίνεται ο συνδυασμός των καλών γονιδίων με σωστή διατροφή, καθώς και ο χαλαρός τρόπος ζωής. Περνούν τα βράδια γύρω από εστιατόρια, στις γειτονιές, πίνοντας ανέμελοι καφέ και, ασφαλώς, καλό, ιταλικό κρασί!

Πηγή: protagon.gr