Η Frondex πιστεύει ότι λόγω των μεταναστών αυξήθηκε η τρομακρατική απειλή στην Ευρώπη

Gazzetta team
Η Frondex πιστεύει ότι λόγω των μεταναστών αυξήθηκε η τρομακρατική απειλή στην Ευρώπη
Η έλλειψη εξαντλητικού ελέγχου αλλά και ποινών για τους υποβάλλοντες ψευδείς δηλώσεις ενισχύει τον κίνδυνο, επισημαίνει η Υπηρεσία.

Αριθμό ρεκόρ 1,82 εκατομμυρίων παράτυπων διελεύσεων των συνόρων κατέγραψαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ πέρυσι, μια άνοδος απότομη καθώς ο αριθμός είναι εξαπλάσιος του προηγούμενου ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί εξάλλου αυξημένο κίνδυνο από επιθέσεις μαχητών κατά ευρωπαϊκών στόχων, σύμφωνα με τη Frontex.

Εκ των περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που αφίχθησαν στην Ευρώπη το 2015 οι Σύροι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο ο αριθμός των Αφγανών αυξήθηκε σημαντικά προς τα τέλη του έτους και οι Ιρακινοί είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνικότητα που χρησιμοποιεί αυτή τη διαδρομή.

Πολλοί από αυτούς καταγράφηκαν για πρώτη φορά όταν έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία και ξανά όταν διέσχισαν κάποια από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια.

Στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων αφίξεων – σχεδόν 885.400 άτομα.

Μάλιστα η Υπηρεσία παραδέχεται ότι οι αριθμοί ενδέχεται να μην αποτυπώνουν με απόλυτη ακρίβεια την κατάσταση, η οποία πιθανώς να είναι ακόμη χειρότερη.

Τα στοιχεία αυτά, εκτός από αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, υπογραμμίζουν την αυξημένη απειλή που αντιμετωπίζει πλέον η Ευρώπη από επιθέσεις μαχητών, σημειώνει η Frontex.

Επισημαίνει δε ότι δύο από τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από τη Λέρο και είχαν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές αφού παρουσίασαν πλαστά συριακά έγγραφα:

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 έδειξαν καθαρά πως οι παράνομες μεταναστευτικές ροές μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες προκειμένου να εισέλθουν στην ΕΕ», αναφέρεται στην σχετική έκθεση.

«Χωρίς εξαντλητικό έλεγχο ή ποινές για όσους κάνουν τέτοιες ψευδείς δηλώσεις, υπάρχει κίνδυνος ορισμένα πρόσωπα που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στην ΕΕ να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή» τονίζεται.

Οι ίδιες διαδρομές χρησιμοποιούνται περαιτέρω για λαθρεμπόριο όπλων, τα οποία έχουν συχνά προορισμό περιοχές όπου παλαιότερα διεξάγονταν συγκρούσεις, όπως τα δυτικά Βαλκάνια: 800.000 όπλα περίπου εκτιμάται ότι κατέχονται παράνομα από ιδιώτες μόνο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι γερμανοί αστυνομικοί είχαν ανακαλύψει φορτίο από πιστόλια, χειροβομβίδες, Καλάσνικοφ με πυρομαχικά καθώς και εκρηκτική ύλη. Τα όπλα είχαν μεταφερθεί από το Μαυροβούνιο στη Γαλλία με το αυτοκίνητο ενός άνδρα που συνδεόταν πιθανόν με τους υπόπτους για τον σχεδιασμό των επιθέσεων στο Παρίσι, ανέφερε η Frontex.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι εξαιτίας του καλύτερου εντοπισμού (αριθμητικά) των παράτυπων διελεύσεων, αυξήθηκαν συνεπακόλουθα τα περιστατικά βίας κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ συνοριοφυλάκων, διακινητών και προσφύγων – μεταναστών.

Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω του διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου, σημειώνει τέλος η Frontex, μειώθηκε πέρυσι περίπου κατά το ένα δέκατο στις 154.000, κυρίως επειδή οι Σύροι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: skai.gr