Η Ελλάδα έστειλε “λάθος” πρόσφυγες στην Τουρκία λέει ο ΟΗΕ

Gazzetta team
Η Ελλάδα έστειλε “λάθος” πρόσφυγες στην Τουρκία λέει ο ΟΗΕ
Κάποιοι από τους πρώτους πρόσφυγες και μετανάστες που εστάλησαν από την Ελλάδα στην Τουρκία, τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας, ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση για άσυλο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η αστυνομία «ξέχασε» να επεξεργαστεί τα αιτήματα για άσυλο των 13 από τους 202 που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Βίνσεντ Κοτσετέλ, επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η ΕΕ είχε υποσχεθεί ότι όσοι κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα, θα εξεταστούν κατά περίπτωση ξεχωριστά και ότι δεν θα υπάρχουν αυτόματες επαναπροωθήσεις για τους αιτούντες άσυλο.

Ομως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κοτσετέλ στον Guardian, σε 13 Αφγανούς και Κογκολέζους, που έφτασαν στη Χίο μετά από τις 20 Μαρτίου και απελάθηκαν στην Τουρκία χθες, δεν επετράπη να καταχωρηθεί επίσημα το αίτημά τους για άσυλο, εξαιτίας του διοικητικού χάους που επικρατεί στο νησί.

«Για τέσσερις ημέρες μετά από την 20η Μαρτίου, η ελληνική αστυνομία δεν καταχώρησε οποιαδήποτε πρόθεση για εξασφάλιση ασύλου, καθώς δεν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο. Οπότε, αρχίσαμε να δίνουμε φόρμες στους ανθρώπους που δήλωναν ότι ήθελαν να ζητήσουν άσυλο. Η αστυνομία προφανώς... ξέχασε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που είχαν τέτοια φόρμα στα χέρια τους. Είναι περισσότερο ένα λάθος, παρά κάτι άλλο, ελπίζουμε», τόνισε ο αξιωματούχος της Υπατης Αρμοστείας.

Οταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες, η αστυνομία της Χίου αρνήθηκε ότι επαναπροώθησε στην Τουρκία κάποιον ενάντια στη θέλησή του. «Και οι 66 άνθρωποι που στείλαμε χθες δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα», είπε στην Guardian αξιωματούχος από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Χίο.

Πηγή: iefimerida.gr