Τα νέα μέτρα 1,8 δισ. που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο κουαρτέτο

Gazzetta team
Τα νέα μέτρα 1,8 δισ. που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο κουαρτέτο
Καύσιμα, φυσικό αέριο, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, αγορά ΙΧ αυτοκινήτων, συνδρομητική τηλεόραση, τα «θύματα» της αύξησης των έμμεσων φόρων.

Τις προτάσεις της για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα η ελληνική πλευρά στους θεσμούς, προκειμένου αύριο Τετάρτη να τεθούν στο νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο. Στο πακέτο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στη φορολογία (κυρίως αύξηση έμμεσων φόρων) και περικοπές δαπανών.

Αυτό το πακέτο, μαζί με τα αντίστοιχα πακέτα από το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συμπληρώνουν τα μέτρα συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και θεσμών ότι θα χρειαστούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2016 - 2018.

Τα νέα αυτά μέτρα εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι μπορεί να «κλειδώσουν» τη συμφωνία παρά τις διαφωνίες που έχει το ΔΝΤ και παρά το κακό κλίμα μετά τις διαρροές συνομιλιών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως με τα μέτρα που έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 και με τα νέα ίσως πάμε προς το 2,5%. Οπως προκύπτει και από την διαρροή των Wikileaks, o Tόμσεν επισημαίνει πως αν μας δώσουν το 2,5% του ΑΕΠ σε σοβαρά μέτρα και όχι σε αστείες παρεμβάσεις (Mickey Mouse stuff ) θα τους στηρίξουμε απολύτως».

Στην μέγγενη της αξιολόγησης μπαίνουν λοιπόν καύσιμα, φυσικό αέριο, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, αγορά ΙΧ αυτοκινήτων και συνδρομητική τηλεόραση, με το 1,8 δισ. ευρώ να κάνει φτερά «έμμεσα» από την τσέπη των φορολογούμενων.

Στο πακέτο που παρουσιάζεται σήμερα, περιλαμβάνονται και περικοπές δαπανών, τουλάχιστον αμυντικών. Κυρίως, όμως, προβλέπεται αύξηση έμμεσων φόρων.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται:

  • Η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναλαμβάνουν να αποδίδουν επιπλέον έσοδα στο δημόσιο που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλίσουν στους πελάτες τους.
  • Η φορολόγηση της συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης θα κληθούν να καταβάλουν τέλος για τον αριθμό των συνδρομητών τους.
  • Νέα επιβάρυνση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα (σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση κατά τουλάχιστον 10 λεπτά ανά λίτρο, του φόρου στην βενζίνη)
  • Θα επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου.
  • Θα αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων και θα υπολογίζεται πλέον με βάση την εμπορική αξία του.
  • Θα επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ.
  • Θα αντικατασταθεί ο φόρος των 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα έσοδα που θα προέλθουν από τις δραστηριότητες του Οργανισμού, αλλά και των 24 εταιρειών.
  • Θα αυξηθεί η φορολογία στον καπνό και τα τσιγάρα που θα οδηγεί σε αύξηση από 20 λεπτά έως 1 ευρώ το πακέτο
  • Επίσης, εκτός από τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων με νέα φορολογική κλίμακα, έρχεται και αύξηση του ΕΝΦΙΑ (αυξημένος περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι και ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων καθώς ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται και παραμένει ο ίδιος, με μικρές αλλαγές που θα επιτρέπει μεγαλύτερες εισπράξεις )



Πηγή: thetoc.gr