Μπλόκο στις ΜΚΟ που φρενάρουν τις επαναπροωθήσεις

Gazzetta team
Μπλόκο στις ΜΚΟ που φρενάρουν τις επαναπροωθήσεις
Φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση και τη σύγχυση που προκαλούν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες συγκεκριμένα άτομα που με τον μανδύα του ακτιβισμού δρουν μέσω ΜΚΟ αποφάσισε να βάλει χθες η κυβέρνηση, μετά την προτροπή προς τους υπό επαναπροώθηση πρόσφυγες να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα ώστε να μπλοκαριστεί η διαδικασία της επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να απομακρυνθούν αμέσως από τους καταυλισμούς των προσφύγων όσοι «αλληλέγγυοι» προβαίνουν σε ανορθόδοξη δράση και παρακωλύουν τις διαδικασίες υλοποίησης διακρατικών αποφάσεων, όπως είναι η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών.

Ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης δράσης των ακτιβιστών στους προσφυγικούς καταυλισμούς δεν αφορά μόνο τα νησιά του Αιγαίου αλλά και το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και την Ειδομένη, όπου σύντομα αναμένεται να καταβληθεί οργανωμένη προσπάθεια για την απελευθέρωση του λιμανιού, όπως και της σιδηροδρομικής γραμμής και της Εθνικής Οδού στην Ειδομένη.

Να σημειωθεί ότι «μπλόκο» στην επαναπροώθηση προς την Τουρκία εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου έβαλε την τελευταία στιγμή η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τις ΜΚΟ, καθώς υπό την καθοδήγησή τους διανεμήθηκαν ειδικές φόρμες-αιτήσεις για πολιτικό άσυλο. Με τη διαδικασία αυτή μπλοκάρεται για τουλάχιστον έναν και πλέον μήνα η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία όσων εξαρχής δεν έχουν τύχη παροχής ασύλου από την Ελλάδα.

Βεβαίως δεν θα απαιτείται η ίδια χρονοβόρα διαδικασία για όλες τις αιτήσεις και κυρίως για εκείνες τις περιπτώσεις που δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια. Για παράδειγμα, βασικό κριτήριο για να δοθεί πολιτικό άσυλο σε έναν μετανάστη (Αφγανό, Ιρακινό, Πακιστανό κ.ά.) θα είναι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στον τόπο καταγωγής του. Ετσι, στον Αφγανό που κατάγεται από την Καμπούλ όπου έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες δεν θα χορηγείται άσυλο, όμως θα εξετάζεται η περίπτωση που Αφγανού που κατάγεται από περιοχή στην οποία μαίνονται μάχες ή εκείνου από την Καμπούλ που έχει μικρά κοριτσάκια και το σχολείο τους έχει στοχοποιηθεί από τους φανατικούς ισλαμιστές.

Διαδικασίες «εξπρές»
Ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν και «εξπρές» διαδικασίες απόρριψης αιτήσεων ασύλου για ειδικές κατηγορίες μεταναστών, όπως είναι κυρίως νέοι χωρίς οικογένεια προερχόμενοι από διάφορα σημεία του πλανήτη όπου δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλειά τους. Στην περίπτωση αυτή εμπίπτουν οι πρώτοι 202 μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν χθες από τη Λέσβο και τη Χίο. Πρόκειται για 130 Πακιστανούς, 42 Αφγανούς, 10 Ιρανούς, 5 Κονγκολέζους, 4 από τη Σρι Λάνκα, 3 Ινδούς, 3 από το Μπανγκλαντές, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και μόνο 2 Σύρους που επέστρεψαν οικειοθελώς στην Τουρκία.

Πιο περίπλοκη υπόθεση και αναπόφευκτα πιο χρονοβόρα η διαδικασία για παροχή ασύλου θα είναι με τους Σύρους, καθώς και γι' αυτούς θα υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόσφυγας όποιος δεν κατάγεται από εμπόλεμη περιοχή. Ειδικά οι Σύροι στους οποίους δεν θα χορηγείται άσυλο θα επαναπροωθούνται αεροπορικώς από τα ελληνικά νησιά στα Αδανα της Τουρκίας.

Επομένως έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην προσφυγική κρίση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τρία ανοιχτά μέτωπα:

• Την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία που μόλις χθες ξεκίνησε μετ' εμποδίων, χωρίς ακραίες αντιδράσεις από τους «Γενοβέζους» ακτιβιστές που εδώ και μέρες είχαν πάρει θέσεις μάχης σε Λέσβο και Χίο, αλλά τελικά πιάστηκαν στον ύπνο καθώς η μεταφορά τους έγινε στις 5 το πρωί αντί για τις 11, όπως είχε προαναγγελθεί.

• Την «απελευθέρωση» του λιμένος Πειραιώς από πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων καλείται εντός της εβδομάδας να έχει «καθαρίσει» το λιμάνι, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρο του Δημοσίου στον Σκαραμαγκά, όπου δημιουργούνται 10.000 νέες θέσεις φιλοξενίας.

• Τον έλεγχο της Ειδομένης και τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής. Το αδιέξοδο στην Ειδομένη προβληματίζει εντονότατα την κυβέρνηση, καθώς καλείται να λάβει μέτρα, έστω και με δυναμικό τρόπο, περιορίζοντας την ανορθόδοξη δράση ξένων ΜΚΟ. Στελέχη των ΜΚΟ διαμένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία των Σκοπίων και καθημερινά μεταβαίνουν στην Ειδομένη με μοναδικό στόχο να κρατούν σε εγρήγορση τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που τελούν σε σύγχυση, καθώς διαρκώς βομβαρδίζονται από ανυπόστατες φήμες και ψεύδη που μεταδίδει το... ράδιο αρβύλα.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ


Πηγή: ethnos.gr