H διαρροή του Wikileaks «ένωσε» Βερολίνο και ΔΝΤ

Gazzetta team
H διαρροή του Wikileaks «ένωσε» Βερολίνο και ΔΝΤ
Μετά από ένα διήμερα υψηλών τόνων, η η κατάσταση με την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται ουσιαστικά στο ίδιο σημείο.

«Πενιχρά» φαίνεται να είναι προς το παρόν τα πολιτικά αποτελέσματα της «μετωπικής» σύγκρουσης του Μεγάρου Μαξίμου με το ΔΝΤ -μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου από το Wikileaks- καθώς και του μπαράζ τηλεφωνικών επαφών που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με σειρά ευρωπαίων ηγετών με απώτερο στόχο να βάλει τις βάσεις για ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του Ταμείου.

Στην πραγματικότητα, μετά από ένα διήμερο εγκλήσεων και αντεγκλήσεων, υψηλών τόνων και «πύρινων» δηλώσεων, η κατάσταση με την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται ουσιαστικά στο ίδιο σημείο. Επιπρόσθετα, η κινητοποίηση της Αθήνας φαίνεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά όλων των υπόλοιπων πλευρών που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν αφενός πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και αφετέρου ότι η πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς άλλες παρεκβάσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, και ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τους υψηλούς τόνους, τόνισε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου και θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα άρχισαν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η προσοχή των περισσοτέρων στρέφεται αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων για την Ελλάδα. Την Τρίτη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εντός της εβδομάδας και ο Πόουλ Τόμσεν, υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Ταμείου, θα βρεθεί στη Γερμανία για συζητήσεις που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα συναντηθεί και με τον γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε.

Βρυξέλλες: Το ΔΝΤ δεν είναι απομονωμένο

Ενδεικτικά πάντως του κλίματος που επικρατεί σε Βρυξέλλες είναι τα όσα δήλωσε πηγή της ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο MNI. Η Αθήνα θα πρέπει να εργαστεί με το ΔΝΤ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, τονίζοντας μάλιστα πως «το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος έδειξε να αποκρούει τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ των δανειστών ή για απομόνωση του Ταμείου από την ΕΕ. «Το ΔΝΤ μπορεί να κρατήσει μια σκληρότερη στάση, αλλά δεν είναι απομονωμένο όπως διαβάζω στον ελληνικό τύπο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ειδικότερα στη συζήτηση που διέρρευσε σημείωσε πως αυτή δεν αποκάλυψε τίποτε καινούριο, ενώ συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή».

Κομισιόν: Να εφαρμοστεί η συμφωνία

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας επέμεινε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και "erga omnes" (έναντι όλων) για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Όπως πρόσθεσε, «η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και μένουμε στους όρους του. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, στηριγμένοι σε μια δίκαια αξιολόγηση, και δουλεύουμε ώστε αυτό να συμβεί. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σόιμπλε: Δεν θα τσακωθούμε για το Ταμείο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επέμεινε πως Γερμανία και ΔΝΤ δεν πρόκειται να «τσακωθούν» για την Ελλάδα, τονίζοντας πως το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και πως το βασικό ζήτημα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Jaefer , η Γερμανία περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στα τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου. Την ίδια στιγμή, ο έτερος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα δεν είναι συνεκτικό

Την Κυριακή το βράδυ πάντως, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην απαντητική της επιστολή προς τον Α. Τσίπρα, επιμένει στη θέση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό το ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν είναι προς το παρόν συνεκτικό και ότι υπάρχει μια στενή συνάφεια μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους, πετώντας ουσιαστικά το γάντι στην Αθήνα. Ειδικότερα, η κ. Λαγκάρντ, αφού απέρριψε τις αιτιάσεις για συντονισμό πιστωτικού γεγονότος, υποστήριξε πως με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις το πρόγραμμα απέχει πολύ από το να είναι συνεκτικό για να μπορέσει η ίδια να το παρουσιάσει στο ΔΣ του ΔΝΤ. Τόνισε δε πως σε περίπτωση που το πρόγραμμα στηριχθεί σε μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις, τότε μία από τις αρνητικές συνέπειες είναι πως η Ελλάδα μπορεί να κληθεί να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως έχει συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι η αν ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση προς τα κάτω των δημοσιονομικών στόχων, αυτό θα σημάνει την ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα.

«Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ στην επιστολή της.

Πηγή: thetoc.gr