Επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ: "Μιλάμε για ανόητους"

Gazzetta team
Επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ: "Μιλάμε για ανόητους"
«Πράγματι ανόητοι όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση» απάντησε στη Λαγκάρντ, απαριθμώντας τις «ανοησίες» του ΔΝΤ από το 2010 - Επιτέθηκε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι ταυτίζεται με το Ταμείο!

Απαντήσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks για τη διαπραγματευτική τακτική του ΔΝΤ, με τη «διαρροή» του διαλόγου ανάμεσα σε Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ, επιχείρησε να δώσει, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ευθέως στο ΔΝΤ, αναφερόμενος στο ρόλο που διαχρονικά έχει διαδραματίσει το Ταμείο στην εληνική διαπραγμάτευση.

Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, τόνισε: «Ξέραμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα το θύμα της αντιπαράθεσης ΕΕ -ΔΝΤ». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα να μην επιβεβαιώθούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το διάλογο ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει πριν τις 22 Απριλίου, ενώ ανέφερε ότι έπεται η συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε, απαριθμώντας τις ανοησίες, όπως είπε, που έγιναν από το 2010 στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στο λάθος με τους πολλαπλασιαστές, το 2013, το οποίο χαρακτήρισε ευθέως ανοησία, την οποία μάλιστα αναγνώρισε και επίσημα το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Και συνέχισε, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας. Βρίσκει σύμμαχο στη ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με τις θέσεις του».

«Το ΔΝΤ αρνείται τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο και ζητά περισσότερα μέτρα για να στηρίξει συζήτηση για το χρέος. Κι όμως, στη συμφωνία προβλέπεται να ανοίξει συζήτηση για το χρέος μετέπειτα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Το ΔΝΤ ζητά μέτρα που τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου. Είναι να σαν μας λένε να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και αυτοί θα μας πιάσουν. Το Ταμείο ναι μεν θέλει μείωση στόχων, αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι παράλογα».

Τόνισε ακόμη ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ για την πορεία της οικονομίας.

«Φτάσαμε στα πολιτικά μας όρια, υπογράφοντας τη συμφωνία του Ιουλίου. Θα την τηρήσουμε, δεν θα κάνουμε παραπάνω, αλλά ούτε λιγότερα» προσέθεσε, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαπραγμάτευση «να τηρήσουν όλοι όσα υπέγραψαν» (σ.σ. στέλνοντας μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους).

«Είναι οξύμωρο να θέλουν κάποιοι να διαλυθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη, γιατί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αποτυχία τους» σημείωσε ακόμη.

Απάντησε, δε, στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί Εξεταστικής για το 3ο Μνημόνιο, λέγοντας: «Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα capital controls, την καλώ να την καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Όσοι θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα, θα πέσουν στο κενό» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα και πάλι στη ΝΔ.

Πηγή: protothema.gr