Τι ξέρουμε εως τώρα για τα #PanamaPapers, το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο όλων των εποχών

Gazzetta team
Τι ξέρουμε εως τώρα για τα #PanamaPapers, το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο όλων των εποχών
Τα έγγραφα καταδεικνύουν πώς η Mossack Fonseca βοήθησε πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήματα, να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους. Πρόκειται για μία από τις πλέον μυστικοπαθείς εταιρείες παγκοσμίως που εδρεύει στον Παναμά, αλλά διατηρεί υποκαταστήματα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Μπροστά στη μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων βρίσκεται η διεθνής κοινότητας. Πρόκειται για τα «αρχεία του Παναμά», 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από μια offshore εταιρεία-κολοσσό με έδρα τον Παναμά.

Τα έγγραφα ήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η οποία εν συνεχεία τα μοιράστηκε με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) -107 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε 78 χώρες ανέλυσαν τα έγγραφα, ανάμεσά τους το BBC το οποίο και επισημαίνει πως δεν γνωρίζει την πηγή της διαρροής.

Ο Ζεράρ Ράιλ, επικεφαλής της ICIJ, δήλωσε ότι τα έγγραφα καλύπτουν τις καθημερινές «δουλειές» στην Mossack Fonseca για διάστημα άνω της 40ετίας. Ο ίδιος προβλέπει ότι η διαρροή θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί ποτέ ο κόσμος των offshore εξαιτίας του όγκου των εγγράφων

Στην έρευνα που ακολούθησε, μέρος της οποίας αποτελούν οι αποκαλύψεις του Guardian για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έλαβαν μέρος 400 δημοσιογράφοι από περισσότερα από 100 ΜΜΕ.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται μυστικές offshore εταιρείες που συνδέονται με τις οικογένειες και συνεργάτες του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τα έγγραφα παρέχουν πληθώρα πληροφοριών «για έναν κόσμο που κινείται στο σκοτάδι» και αποδεικνύουν πως «μια παγκόσμια βιομηχανία που καθοδηγείται από μεγάλες τράπεζες και νομικές εταιρείες μυστικά διαχειρίζεται την ιδιοκτησία των πιο γνωστών και πλούσιων προσώπων της γης: πολιτικών, αξιωματούχων της FIFA, καλλιτεχνών και αθλητών, ακόμα και εμπόρων ναρκωτικών», γράφει η SZ.

Τα στοιχεία της Mossack Fonseca καταδεικνύουν επίσης πως ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον είχε κρύψει εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στις ισλανδικές τράπεζες μέσω υπεράκτιας εταιρείας που κατείχε μυστικά. Ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αγοράσει την offshore Wintris ο 2007, και ουδέποτε τη δήλωσε όταν εισήλθε στη Βουλή το 2009. Οκτώ μήνες αργότερα πούλησε το 50% στην σύζυγό του έναντι ενός δολαρίου.

Τα έγγραφα καταγράφουν τις κινήσεις της Παναμέζικης offshore από την ίδρυσή της, τη δεκαετία του 1970, μέχρι σήμερα.

Γίνεται αντιληπτό ότι αναμένεται θύελλα αποκαλύψεων που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η διεθνής κοινότητα. Η εμπλοκή του Βλαντιμίρ Πούτιν σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα των πολιτικών προεκτάσεων που ενδέχεται να έχουν τα «αρχεία του Παναμά».

Πηγές: topontiki.gr, in.gr