«Κλεφτοπόλεμος» με τις τράπεζες για τα 500ευρα

Gazzetta team
«Κλεφτοπόλεμος» με τις τράπεζες για τα 500ευρα
Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ που είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2015, όταν από τον φόβο του Grexit οι καταθέτες σήκωναν τις αποταμιεύσεις τους, τώρα είναι «βάρος» και όσοι το έχουν φυλαγμένο σε στρώματα, μπαούλα και θυρίδες θέλουν να το «σπάσουν» σε μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το περιστατικό σε υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη, όπου ένας κύριος περίμενε να δει το νούμερό του στη φωτεινή ένδειξη για να πάει στο γκισέ. Βημάτιζε, μονολογούσε και είχε το ένα χέρι στην τσέπη του μπουφάν.

Μόλις ήρθε η σειρά του, έβγαλε το χέρι από την τσέπη και άνοιξε τον φάκελο που κρατούσε. Ακούμπησε στο γκισέ 10 κολλαριστά 500άρικα και ζήτησε από την ταμία να του τα αλλάξει με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Ξέρετε, του απάντησε αυτή, υπάρχει χρέωση, θα επιβαρυνθείτε με 7,5 ευρώ.

Γιατί; Ρώτησε ξαναμμένος ο πελάτης.

Διότι υπάρχει προμήθεια για την ανταλλαγή των νομισμάτων που είναι 1,5 τοις χιλίοις, όμως μπορείτε να τα καταθέσετε στον λογαριασμό σας χωρίς καμία επιβάρυνση, συνέχισε.

Ο κύριος, όμως, δεν ήθελε ούτε να ακούσει για την εναλλακτική της κατάθεσης. Τι, και να παίρνω 420 ευρώ τη βδομάδα, τι λες κοπέλα μου, κορόιδα ψάχνετε, της είπε. Πλήρωσε την προμήθεια και πήρε 100 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και έφυγε βαρύς από την τράπεζα.

Παράπονα
Το παραπάνω είναι ένα από τα πολλά σκηνικά που επαναλαμβάνονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στα γκισέ των τραπεζών, από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι το ενδεχόμενο της απόσυρσης από την κυκλοφορία του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

Το θέμα της απόσυρσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Τα τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους έχουν στην κατοχή τους 500ευρα. Διότι ακόμα και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα, θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο (πάνω από 12 μήνες), ώστε οι πολίτες να τα επιστρέψουν στις τράπεζες.

Ομως οι κατέχοντες 500άρικα δεν πείθονται και προτιμούν να τα σπάσουν πληρώνοντας την προμήθεια. Η προσέλευση στα γκισέ εντάθηκε τις τελευταίες μέρες καθώς δημιουργήθηκε και πρόσθετος θόρυβος, με αφορμή προηγούμενη εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος για έλεγχο της ροής του «ισχυρού» χαρτονομίσματος και καταγραφή των στοιχείων των κατόχων των χρημάτων.

Πηγές της κεντρικής τράπεζας διευκρίνισαν σχετικά ότι «η ΤτΕ, δίνοντας μεγάλη σημασία στην επιστροφή των καταθέσεων, όσο και στην αποτροπή διακίνησης χαρτονομισμάτων ή μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες, επανέλαβε τις οδηγίες που έχει δώσει στις τράπεζες, οι οποίες όμως σε καμιά περίπτωση δεν δυσκολεύουν τους πολίτες οι οποίοι νόμιμα επιθυμούν να συναλλαγούν με το τραπεζικό σύστημα. Αν κάποιοι θα ήθελαν να γίνει η χώρα ένα πλυντήριο χρημάτων και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων πλανώνται πλάνην οικτράν».

Οπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Ελλάδος, η εγκύκλιος ζητάει από τις τράπεζες να καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σε αυτές, δηλαδή αν κάποιος έχει έναν οποιονδήποτε λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει σε αυτήν για να αλλάξει 500ευρα δεν καταγράφονται τα στοιχεία του. Αν είναι άγνωστος καταγράφονται, όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος.

1,5 τοις χιλίοις
Οι τράπεζες αναφέρουν ότι οι πελάτες τους μπορούν απρόσκοπτα να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ που έχουν στην κατοχή τους με άλλα μικρότερης αξίας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι τράπεζες διαφοροποιούνται στην πολιτική των χρεώσεων, καθώς άλλες χρεώνουν την προμήθεια του 1,5 τοις χιλίοις για την ανταλλαγή (μίνιμουμ είναι τα 5 ευρώ) και άλλες όχι. Σήμερα, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, ποσό άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκεται «κρυμμένο» σε θυρίδες, στρώματα και μπαούλα. Στο μεγαλύτερο μέρος τους τα χρήματα αυτά είναι σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, των 500 και 200 ευρώ, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να φυλαχθούν κάπου, αλλά και να μεταφερθούν.

Μάλιστα, αντί να επιστρέφονται, σταδιακά, τα χρήματα αυτά στις τράπεζες και τον Φεβρουάριο τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κινήθηκαν πτωτικά και διαμορφώθηκαν στα 121,68 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατά περίπου 600 εκατ. τον Φεβρουάριο, μετά την πτώση κατά 1,1 δισ. τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες υποχώρησαν κατά 520 εκατ. στα 41,42 δισ. , από 41,95 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιες από αυτές μετά τη λήξη τους δεν ανανεώνονται λόγω της αυξημένων υποχρεώσεων των κατόχων τους και της ανάγκης για πρόσβαση σε μετρητά.

Σαφάρι για καταθέτες
Οι τράπεζες ενισχύουν με μπόνους... τα χαμηλά επιτόκια

Με το βασικό επιτόκιο του ευρώ να βρίσκεται στο 0%, τα επιτόκια καταθέσεων έχουν υποχωρήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και οι τράπεζες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να προσελκύσουν καταθέτες. Σήμερα τα επιτόκια των απλών καταθέσεων μετά βίας φτάνουν το 0,20% και προσεγγίζουν το 1% στις προθεσμιακές.

Σημειώνουμε ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει το καταθετικό της επιτόκιο στο -0,4%. Μάλιστα, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι την ώρα που ισχυρές τράπεζες της υρωζώνης έχουν καθιερώσει ακόμα και αρνητικά επιτόκια, τα επιτόκια του 0,5% με 0,8% που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για καταθέσεις προθεσμίας που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ μπορεί να θεωρηθούν ακόμη και ελκυστικά.

Οι τράπεζες «προικίζουν» όσους συναλλάσσονται με «πλαστικό χρήμα» με πόντους και bonus που εξαργυρώνονται σε επόμενες αγορές, ή με εκπτώσεις σε άλλα τραπεζικά ή τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Ετσι, η Alpha Bank με το πρόγραμμα «Alpha Προθεσμιακή με Bonus», ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης επιβραβεύει με bonus πόντους τους κατόχους καρτών της τράπεζας.

Η Eurobank με το «Προθεσμιακή με επιστροφή» προσφέρει «ευρώ», τα οποία πιστώνονται στη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα του πελάτη τα οποία μπορεί να εξαργυρώσει με αγορές στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς με την «Προθεσμιακή Κατάθεση Πειραιώς Μέγας» συνδυάζει προθεσμιακή κατάθεση με επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια (ελάχιστο ποσό τα 15.000 ευρώ). Ενα μέρος των χρημάτων έχει σταθερή αλλά χαμηλή απόδοση και το υπόλοιπο μπορεί να προσφέρει υπερ-αποδόσεις.

Η Εθνική Τράπεζα με το πρόγραμμα επιβράβευσης «go4more», δίνει 1 πόντο ανά 60 ευρώ μέσου μηνιαίου υπολοίπου με μέγιστο τους 8.000 τον μήνα, ενώ στις προθεσμιακές που έχουν ανοιχτεί μέσω Ιnternet banking δίνει 1 πόντο ανά 30 ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr