Η 21χρονη όμηρος του ISIS συναντά τον Σταύρο Θεοδωράκη

Gazzetta team
Η 21χρονη όμηρος του ISIS συναντά τον Σταύρο Θεοδωράκη
Ο Σταύρος Θεοδωράκης περιγράφει στο facebook τη συνάντησή του με τη 21χρονη Νάντια που δραπέτευσε από τα χέρια των τζιχαντιστών.

«Είναι 21 χρονών αλλά μοιάζει μεγαλύτερη. Για μήνες ήταν στα χέρια του ISIS. Μια από τις κοπέλες Γιεζίντι που βιάζουν και βασανίζουν οι «μαύροι στρατιώτες». Η Σαρία -λένε οι δολοφόνοι- τους υπαγορεύει να σκοτώνουν τους άντρες άπιστους και να σκλαβώνουν τις γυναίκες και τα παιδιά. Στο μικρό της τάμπλετ μου έδειξε εικόνες και άλλων κοριτσιών -σκλάβων, αυτών που μπόρεσε να καταγράψει η ίδια».

Με τις φράσεις αυτές ο Σταύρος Θεοδωράκης περιγράφει τη συνάντησή του με τη 21χρονη Νάντια που δραπέτευσε από τα χέρια των τζιχαντιστών. «Μου έδειξε το μέρος όπου ο ISIS σκότωσε και έθαψε όλους τους άντρες του χωριού της αλλά και τα πρόσωπα των ηλικιωμένων γυναικών που δολοφόνησαν», σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook.

«Η Nάντια Μουράντ Μπασέ όμως δραπέτευσε! Και από τότε γυρνάει τον κόσμο για να μάθουν όλοι τα εγκλήματα των τζιχαντιστών.

Πριν συναντηθούμε είχε πάει στον Πειραιά. Εκεί, μέσα στα αντίσκηνα, συνάντησε τέσσερις γυναίκες καρκινοπαθείς. Της υποσχέθηκα ότι θα βοηθήσουμε και εγώ και ο βουλευτής του Κινήματος, Κώστας Μπαργιώτας, να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο. Να σταθούν στα πόδια τους και μετά ίσως να φύγουν για τη βόρεια Ευρώπη εκεί που είναι οι οικογένειες τους. Της υποσχέθηκα ακόμη ότι την Τρίτη στις Βρυξέλλες θα μιλήσω σε ευρωβουλευτές και στη Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, για τη γενοκτονία των Γιαζίντι από τον ISIS», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η 21χρονη Nadia Murad Basee Taha, η οποία πριν λίγο καιρό συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, έπεσε θύμα απαγωγής τον Αύγουστο του 2014 όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στο χωριό της στο Ιράκ. Ακολούθησε η εκτέλεση όλων των αντρών και η μεταφορά των γυναικόπαιδων στη Μοσούλη, όπου και ανταλλάχθηκαν ως «δώρα» μεταξύ των τρομοκρατών. Λίγες μέρες αργότερα βασανίστηκε, προσπάθησε να δραπετεύσει αλλά συνελήφθη. Τελικά, μετά από τρεις μήνες, κατάφερε να διαφύγει. Κατέφυγε στη Γερμανία, όπου της δόθηκε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.

Στις 16 Δεκεμβρίου παρουσιάσθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου και διηγήθηκε λεπτομερώς τις τρομακτικές εμπειρίες που υπέστη για τρεις μήνες στα χέρια των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις αυτές εναντίον της κοινότητάς της ως στοχοποιημένη «γενοκτονία». Συναφώς, ζήτησε από τον Οργανισμό να βοηθήσει τις χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που παραμένουν αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους.

Η Nadia Murad Basse Taha ανήκει στην κουρδική εθνοθρησκευτική μειονότητα με ινδοϊρανικές ρίζες των «Γιαζίντι»,που ζουν στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ, ενώ υπάρχουν και άλλες κοινότητές τους στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεγάλος αριθμός τους έχει μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.

Η θρησκεία τους θεωρείται ως ένα θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει ζωροαστρικά και ισλαμικά στοιχεία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των, το οποίο αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο, παραμένει σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στο βόρειο Ιράκ.

Πηγή: thetoc.gr