Καζάνι που βράζει το Ναγκόρνο - Καραμπάχ! Έκκληση για ειρήνη από Πούτιν

Gazzetta team
Καζάνι που βράζει το Ναγκόρνο - Καραμπάχ! Έκκληση για ειρήνη από Πούτιν
Σε ένα από τα πλέον θερμά επεισόδια των τελευταίων ετών, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι 12 στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν «καταρρίφθηκε» από «αρμενικές δυνάμεις». Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ αποτελεί «μήλο της Έριδος» μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας από τη δεκαετία του 1980 και ο πόλεμος που έληξε το 1994 στοίχισε τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους.

Καζάνι που βράζει θυμίζει η διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο - Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι 12 στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν «καταρρίφθηκε» από «αρμενικές δυνάμεις», σε ένα από τα πιο θερμά επεισόδια στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Η αζέρικη πλευρά υποστηρίζει ότι παρά την απώλεια του ελικοπτέρου οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει περισσότερους από 100 αρμένιους στρατιώτες και έχουν καταστρέψει έξι αρμενικά τεθωρακισμένα και 15 θέσεις πυροβολικού.

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αλληλοκατηγορούνται αναφορικά με το ποια πλευρά άρχισε τις εχθροπραξίες, με την αζέρικη πλευρά να ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της δέχτηκαν πυρά από πυροβολικό, ενώ οι Αρμένιοι αντιτείνουν ότι η σύρραξη προκλήθηκε μετά από αζέρικη επίθεση με τανκ, πυροβόλα και ελικόπτερα.

Προσπάθειες για ειρήνευση

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε και τις δύο χώρες να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, ενώ ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγου συνομίλησε με τους ομολόγους του σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.


Έκκληση για άμεση διακοπή των συγκρούσεων πραγματοποίησε και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι [δύο] πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση να αποφύγουν κάθε περαιτέρω ενέργειες ή ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κλιμάκωση», συμπληρώνει.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε για την επίλυση της χρόνιας κρίσης στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Μακρά ιστορία βίας

Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ αποτελεί «μήλο της Έριδος» μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας από τη δεκαετία του 1980 και οι δύο χώρες ήλθαν σε ανοιχτή σύρραξη για τον έλεγχο της περιοχής κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πόλεμος έληξε το 1994 με τη διαφιλονικούμενη ζώνη να βρίσκονται μεν στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν αλλά να ελέγχεται από την αρμένικη μειονότητα της περιοχής.

Περίπου 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συμπλοκές έως την εκεχειρία του 1994, μετατρέποντας το Ναγκόρνο - Καραμπάχ σε ένα από τα πιο «θερμά» σημεία της πρώην ΕΣΣΔ. Η «ψυχρή ειρήνη» που επικρατεί τα τελευταία 20 χρόνια διακόπτεται συχνά από κρούσματα βίας και συγκρούσεων που προκαλούν ανησυχίες για επανέναρξη του πολέμου!

Πηγή: skai.gr