Μεγάλη «έξοδος» προσφύγων από την Χίο (vid & pics)

Gazzetta team
Μεγάλη «έξοδος» προσφύγων από την Χίο (vid & pics)
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr, εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν μαζικά τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και κατευθύνονται προς το λιμάνι.

Η αστυνομία ακολουθεί τους πρόσφυγες διακριτικά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επέμβει για να τους εμποδίσει.

Βίαια επεισόδια τα ξημερώματα

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ στο Χαλκειός στη Χίο, ενισχύοντας την ανησυχία για την ένταση που επικρατεί σε hotspots και αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, Αφγανοί και Σύροι συνεπλάκησαν άγρια και μετέτρεψαν το hotspot σε πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν σοβαρά δύο άνθρωποι, στο κεφάλι και τα πόδια.

Από την καταστροφική μανία αυτής της ομάδας δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot, καθώς οι εξαγριωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να φτάσει από την Αθήνα διμοιρία των ΜΑΤ, μετά από σχετικό αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Κυβερνητικός στόχος η αποσυμφόρηση Πειραιά –Ειδομένης

Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η αποσυμφόρηση του Πειραιά και της Ειδομένης από τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, με στόχο η μετεγκατάστασή τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, που διεξήχθη το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε επίσης και η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας.

Αποχώρησαν οι Γιατροί του Κόσμου

Τα βίαια επεισόδια αλλά και οι τεράστιες καταστροφές ανάγκασαν τους Γιατρούς του Κόσμου να αποχωρήσουν από το hotspot της Χίου, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν το ταμείο τους και προκάλεσαν ζημιές ύψους 30.000 ευρώ.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα σε Πειραιά και Ειδομένη

Επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη και στον Πειραιά και την Ειδομένη, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη και η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Χτες, περίπου 631 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το λιμάνι σε κέντρα φιλοξενίας στην Κυλλήνη και τα Ιωάννινα.

Στον Πειραιά, όλες οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν και νέες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους εξαιτίας των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες διαβιούν και της απόγνωσης λόγω των κλειστών συνόρων, που δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και τις ανησυχίας των αρχών, είναι η ανακοίνωση-διαταγή που εξέδωσε η ΕΛΑΣ και στην οποία γίνεται λόγος για ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων, που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σωματικής αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης.

Λέσβος: Κανένας δεν πραγματοποιεί απεργία πείνας

Διέψευσε τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο υπάρχει ομάδα προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποιούν απεργία πείνας, η συντονίστρια του κέντρου Ανθή Καραγγελή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στη Μόρια δεν πραγματοποιεί κανένας απεργία πείνας. Η σίτιση γίνεται κανονικά, ενώ οι περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί καθεστώς ασύλου ενημερώνονται κανονικά από δικηγόρους για τη διαδικασία. Γενικώς το κλίμα που επικρατεί στη Μόρια είναι καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Διαπραγματεύσεις» με τους πρόσφυγες στα Ιωάννινα

Πάνω από πέντε ώρες παρέμειναν μέσα στα λεωφορεία που τους μετέφεραν στα Ιωάννινα πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά, ζητώντας να επιστρέψουν στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένοι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν ότι κατά την επιβίβασή τους στα λεωφορεία οικογένειες χωρίστηκαν, με αποτέλεσμα ορισμένα μέλη να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά και άλλα στην Κυλλήνη Ηλείας.

Μόλις οι πρόσφυγες είδαν τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, άρχισαν να φωνάζουν ότι δεν τους αρέσουν οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο φιλοξενίας και ζητούσαν επιτακτικά να επιστρέψουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Παρότι τα λεωφορεία έφτασαν στα Ιωάννινα στις 9:30 το βράδυ, οι πρόσφυγες δέχτηκαν να αποβιβαστούν στις 3 τα ξημερώματα και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους υπεύθυνους.

Πηγή: ethnos.gr