Οι Βρυξέλλες δείχνουν τέλος Μαΐου για αξιολόγηση

Gazzetta team
Οι Βρυξέλλες δείχνουν τέλος Μαΐου για αξιολόγηση
Υπάρχει η άποψη ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η ελληνική πλευρά μπορεί και να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτική τακτική την καθυστέρηση.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 15 Απριλίου με στόχο την συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Απριλίου, στις Βρυξέλλες δεν φαίνονται να μοιράζονται αυτήν την αισιοδοξία και δείχνουν.... Μάιο.

Οπως επισημαίνουν, παραμένουν επιφυλακτικοί και βλέπουν ως πιο ρεαλιστική ημερομηνία το τέλος Μαΐου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει μία σειρά από μέτωπα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε την δήλωση του υπουργού των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τον Φεβρουάριο «αν πάμε Μάιο-Ιούνιο… καήκαμε» και την παρόμοια δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, λίγες μέρες αργότερα...

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίζεται αισιόδοξος, αλλά χωρίς να βάζει και το... χέρι του στη φωτιά, ότι αξιολόγηση ίσως θα μπορούσε να κλείσει μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν επίσης ότι αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αν η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να γίνει αρκετά γρήγορα και είναι θέμα πολιτικής βούλησης των Ελλήνων», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή. «Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα, τότε από τον Μάιο τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα, καθώς θα υπάρχει πολύ λίγη διάθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι τις 23 Ιουνίου», λέει ο ίδιος.

Και η 23η Ιουνίου είναι ημερομηνία-κλειδί, καθώς είναι η ημέρα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, που θα κρίνει αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι. Υπάρχει η άποψη ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η ελληνική πλευρά μπορεί και να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτική τακτική την καθυστέρηση, ώστε να φτάσουν οι αποφάσεις κοντά στο διάστημα που θα εξελίσσεται το βρετανικό δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, γίνεται μία πρώτη προσπάθεια να οριστικοποιηθούν οι θέσεις των θεσμών πριν την έλευσή τoυς στην Αθήνα αύριο Σάββατο 2 Απριλίου.

Πηγή: thetoc.gr