Το «Ελ. Βενιζέλος» έγινε 15 χρόνων

Gazzetta team
Το «Ελ. Βενιζέλος» έγινε 15 χρόνων
Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά τη διάρκεια των οποίων διακινήθηκαν 218,7 εκατ. επιβάτες –113,8 εκατ. ξένοι και 104,9 εκατ. Ελληνες– ενώ ο αριθμός των πτήσεων έφθασε τα 2,7 εκατ.

Μέσω του αεροδρομίου μεταφέρθηκαν ακόμα 1,5 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων, ενώ τα καταστήματα του αεροδρομίου έχουν επισκεφθεί 165 εκατ. επιβάτες.

Ηταν 28 Μαρτίου 2001, όταν στις 14:59 πραγματοποιήθηκε η πρώτη άφιξη, της πτήσης 424 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Μόντρεαλ, ανοίγοντας την αυλαία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την επόμενη ημέρα, στις 6:00 το πρωί, το αεροδρόμιο άρχισε να λειτουργεί κανονικά, και η πρώτη αναχώρηση ήταν της πτήσης 1572 της KLM προς Aμστερνταμ. Το ρεκόρ ημερήσιας διακίνησης επιβατών σημειώθηκε στις 23 Μαΐου 2007, την ημέρα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα, οπότε διακινήθηκαν σε ένα εικοσιτετράωρο 85.000 επιβάτες.

Την τελευταία πενταετία ο αερολιμένας επηρεάστηκε από την κρίση, όμως από το «αρνητικό» 2011 έφτασε στο έτος-ρεκόρ 2015, με 18,1 εκατ. επιβάτες. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του αεροδρομίου, καλή χρονιά θα είναι και το 2016, αφού τους 2 πρώτους μήνες έχουμε αύξηση 11% σε σχέση με το 2015.

Οι ειδικές δράσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για το 2016 είναι επικεντρωμένες στην κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, που παραμείνει ένας δημοφιλής προορισμός. Σε ό,τι αφορά την κοινωνία, ο ΔΑΑ συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Prolepsis, έναν φορέα για την παροχή σίτισης σε δημόσια σχολεία της περιοχής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συνεχίζει την αρωγή του προς τα παιδιά και συνδιοργανώνει τον Μάιο –μαζί με το «Χαμόγελο» και την DHL– το πρώτο φιλανθρωπικό Plane Pull στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Για τους επισκέπτες της Αθήνας συνεχίζεται η καμπάνια «Speak Aθenian. Be an Aθenian» και το πολιτιστικό πρόγραμμα «Fly Me to the Moon».

Πηγή: kathimerini.gr