Αγεφύρωτο χάσμα ΗΠΑ-Τουρκίας για τους Κούρδους

Gazzetta team
Αγεφύρωτο χάσμα ΗΠΑ-Τουρκίας για τους Κούρδους
Αγεφύρωτο το χάσμα ΗΠΑ -Τουρκίας μετά την συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν για τον ρόλο του κουρδικού κόμματος στην Συρία.

Αγεφύρωτο το χάσμα ΗΠΑ -Τουρκίας μετά την συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν για τον ρόλο του κουρδικού κόμματος στην Συρία που η Αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ως σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά του ISIS, ενώ η Τουρκία το κατηγορεί ότι συνδέεται με τους τρομοκράτες του PKK και το φιλορωσικό καθεστώς Άσαντ στην Συρία.


Χθες μετά την συνάντηση, το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου εκ μέρους του Προέδρου Μπάιντεν έρχεται να καθησυχάσει τις υποψίες της Τουρκίας για τυχόν πρόθεση της Αμερικής να βγάλει από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων το PKK. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στην μάχη κατά όλων των μορφών της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του PKK".

"Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Ερντογάν", συνεχίζει η ανακοίνωση, "επιβεβαιώσαν ότι συμμερίζονται τον στόχο για νίκη κατά του ISIS και συζήτησαν τρόπους να ενισχύσουν περαιτέρω την στρατιωτική τους συνεργασία ως μέρος της παγκόσμιας συμμαχίας κατά του ISIS", με τους δύο ηγέτες να "συμφωνούν στις προσπάθειες για την επίτευξης μίας διαπραγματεύσιμης πολιτικής επίλυσης στην Συρία". Πάντως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει πουθενά την λέξει πρόοδο στην προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος των δύο πλευρών και δεν περιλαμβάνει ούτε μία γραμμή για το μείζον θέμα που επισκιάζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, δηλαδή των ρόλο του Κουρδικού κόμματος και των Κούρδων αυτονομιστών στην Συρία.


Εν τω μεταξύ, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε μία "στο πόδι" άτυπη συνομιλία- όπως είχε προαναγγελθεί από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου άλλωστε- στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Τούρκου ηγέτη με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν που είχε προηγηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ούτε αυτό το σχετικό ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου δεν αναφέρει λέξη για την "ταμπακιέρα", δηλαδή την διάσταση απόψεων Τουρκίας- ΗΠΑ για τον ρόλο των Κούρδων στην Συρία κατά του ISIS, αλλά απλώς σημειώνει ότι "οι δύο ηγέτες συζήτησαν την συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την μετανάστευση". Προσθέτει μάλιστα η ανακοίνωση ότι Ομπάμα- Ερντογάν "συζήτησαν το πώς θα ενισχύσουν τις κοινές τους προσπάθειες να καταστείλλουν και να καταστρέψουν τον ISIS".


Πηγή: thetoc.gr